11.6 C
Haarlem
donderdag, juni 8, 2023
Home Hi-Fi DUNGse presenteert shitty speaker

DUNGse presenteert shitty speaker

1
DUNGse presenteert shitty speaker

Het is een concept om de mogelijkheden van het basismateriaal – koeienpoep – te tonen: de DUNGse speaker.

Nu.nl zette in een video een bijzondere deelnemer aan de Dutch Design Week 2019 in het zonnetje. DUNGse – een samenwerkingsverband tussen Studio Carbon en Studio Lindey Cafsia, zo lezen we hier – heeft gekozen voor een eeuwenoud basismateriaal. Koeienmest om precies te zijn. Het bedrijf maakt er onder meer platen voor gebruik in de bouw van. En ook ‘prachtige producten voor het dagelijks leven’. Waaronder een luidspreker die volgens de maker zonder meer de ‘wow-factor’ moet hebben. Vooralsnog is het een prototype, maar wie weet komt er ooit nog eens een productie op gang.

Bijzondere eigenschappen

Overigens ontbeert het op mest gebaseerde basismateriaal de karakteristieke mestgeur, dus dat scheelt alvast. Verder laat DUNGse weten: ‘in verschillende culturen is van oudsher bekend dat koeienmest talloze eigenschappen heeft waardoor het een zeer uniek materiaal is om mee te werken. Zo staat de textuur onder meer bekend om de rustgevende werking op kinderen, verder heeft het materiaal een thermisch regulerende werking en het vermogen om bepaalde schadelijke straling op te kunnen vangen’. Een team van industrieel ontwerpers, inheemse experts en ‘biophilic ontwerpers’ heeft het basismateriaal uitgebreid onderzocht. En een van de dingen die daar dus uit voortgekomen is, is de in de video (zie screenshot bovenaan) getoonde luidspreker. Met dank aan lezer Bram Borrias die ons attendeerde op deze ‘shitty speaker’!

1 REACTIE