28.3 C
Haarlem
zaterdag, juni 10, 2023
Home Hi-Fi Orchard Audio BOSC mono GaN versterker

Orchard Audio BOSC mono GaN versterker

0
Orchard Audio BOSC mono GaN versterker

GaN is een halfgeleider die veel wordt toegepast in HF-schakelingen, of in (laser) LED’s, maar ook in bijvoorbeeld de Orchard Audio BOSC.

De Orchard Audio BOSC is een monoblok dat momenteel nog in Kickstarter-fase verkeert. Of het gaat lukken het product daadwerkelijk uit te brengen is afwachten, want er zijn tot nu toe (op moment van schrijven van dit artikel) slechts 24 ‘inleggers’ die samen goed zijn voor een bedrag van net geen $27.000 dollar, terwijl $100.000 het doel is. Hoe dan ook, wat de BOSC bijzonder maakt is het gebruik van GaN-halfgeleiders. Dit halfgeleidermateriaal is vooral bekend uit de HF-industrie. En ook LED’s en lasers maken dankbaar gebruik van GaN. Voor lagere frequenties worden echter steeds meer toepassingen gevonden, zoals bijvoorbeeld in de vorm van eindversterkers. Voordeel is dat een relatief groot vermogen aan een compacte behuizing en hoge efficiëntie gekoppeld kan worden.

Energiezuinig

In het geval van de Orchard Audio BOSC bedraagt het uitgangsvermogen 150 Watt, de versterker wordt paarsgewijs verkocht. De eindversterker is verder opgebouwd in klasse D en is DC-gekoppeld. Dat maakt een frequentiebereik vanaf 0 Hz mogelijk, waarbij geen faseverschuiving in de lage frequenties optreedt. Het geheel moet volgens de makers energiezuinig zijn en – hoe kan het ook anders – een prima geluid opleveren. U vindt meer informatie over de BOSC op deze pagina van Orchard Audio of op de homepage van het Kickstarter-project. De BOSC moet uiteindelijk $1499 per paar gaan kosten, inclusief voedingen. Momenteel kunt u op de Kickstarter-pagina geld besparen door nu alvast in te tekenen.