14.4 C
Haarlem
woensdag, mei 31, 2023
Home Home Cinema - Custom Install Apple, Amazon en Google werken samen aan smart home standaard

Apple, Amazon en Google werken samen aan smart home standaard

0
Apple, Amazon en Google werken samen aan smart home standaard

Eindelijk lijkt er dan een standaard te komen voor smart home-systemen. Apple, Amazon en Google gaan samen een universeel protocol ontwikkelen.

Je kunt het op z’n zachtst gezegd een doorbraak noemen. Eindelijk lijkt er dan een universele standaard voor smart home-systemen te komen. Apple, Amazon en Google hebben de handen ineengeslagen om dat te bereiken. Om precies te zijn gaat het dan het opzetten van de Connected Home over IP-standaard. Daarmee moet het fabrikanten een heel stuk makkelijker gemaakt worden om apparatuur te ontwikkelen die niet met maar één specifiek smart home ecosysteem werken, maar werken met Amazon Alexa, Apple’s Siri en Google Assistant.

Zigbee

Momenteel is het implementeren van een bepaalde smart home standaard nog een kostbare zaak voor fabrikanten. Bovendien is het maken van een keuze voor een bepaald systeem altijd vervelend, want je sluit er een deel van je potentiële klanten al op voorhand mee uit. Een optie is natuurlijk om simpelweg alle standaarden te ondersteunen, maar dat loopt nog verder in de papieren (en kost meer ontwikkeltijd). De Apple-Amazon-Google-club is natuurlijk samengesteld uit dé grote spelers op de markt en een standaard van hen zal uiteindelijk een universele standaard worden. Wat de kans van slagen van het project nog groter maakt is dat de club van drie wordt aangestuurd door de welbekende Zigbee-alliantie. Google heeft bovendien z’n Thread and Weave netwerkapplicatie- en protocol ter beschikking gesteld. Het zal nog wel even duren voordat de standaard echt ontwikkeld is, denk aan twee tot drie jaar. Maar daarna zullen velen een diepe zucht van verlichting slaken wat smart home betreft.