Qualcomm Snapdragon 865 met 8K en Dolby Vision

0
Qualcomm

De volgende generatie smartphones gaat als het aan Qualcomm ligt weer een stap verder qua video-opnamekwaliteit. 8K en Dolby Vision komen eraan.

Minder dan tien jaar geleden kon je plaatjes met een ‘feature phone’ schieten die net acceptabel waren qua resolutie. Video opnemen kon soms ook, maar dan in griezelig lage resoluties verre van HD of full HD. Tot een paar jaar terug ineens een explosie aan smartphones en zelfs tablets verscheen die in prima kwaliteit konden fotograferen en filmen. Full HD en inmiddels 4K zijn gemeengoed. Dat de uiteindelijke bestandsgrootte van dit soort opnamen nog redelijk binnen de perken blijft, hebben we te danken aan meer efficiënte videocompressiemethoden als HEVC ofwel H.265. Ook het steeds groter (en goedkoper) wordende al dan niet interne opslaggeheugen maakt zorgeloos filmen op de smartphone mogelijk. Als het aan Qualcomm ligt, gaan we in de komende generatie smartphones weer een stap verder. Hun nieuwe Snapdragon 865 SoC (System on a Chip) ondersteunt 8K resolutie en Dolby Vision.

Slow motion

De topmodellen smartphones van volgens jaar zullen voor een deel gebruik gaan maken van de Qualcomm Snapdragon 865. Vanzelfsprekend is de uiteindelijke beeldkwaliteit ook erg afhankelijk van de gebruikte beeldsensor en optiek. Is dat in orde, dan zijn tot en met 200 Megapixel foto’s te schieten, en zoals beloofd ook 8K video’s. Voor Dolby Vision moet de smartphonefabrikant overigens wel een aparte licentie betalen alvorens deze optie gebruikt mag worden. Verder geldt dat 4K-opnamen met een snelheid van tot en met 120 beelden per seconde opgenomen kunnen worden. Slow motion-opnamen zijn tot en met 960 beelden per seconde mogelijk bij een – nemen we aan – lagere resolutie. Om met Dolby Vision gemaakte opnamen in volle glorie te kunnen zien, is vanzelfsprekend een tv die deze techniek eveneens aan boord heeft nodig. Tot slot ondersteunt de Qualcomm Snapdragon 865 5G voor een nog weer snellere mobiele dataverbinding.