14.2 C
Haarlem
dinsdag, mei 30, 2023
Home Personal Audio EU wil van wirwar aan pluggen af, op naar universeel

EU wil van wirwar aan pluggen af, op naar universeel

0
EU wil van wirwar aan pluggen af, op naar universeel

Als het aan de EU ligt verdwijnen alle exotische merk-eigen telefoon- en tablet-aansluitingen. Om het nodeloos weggooien van laders te voorkomen.

U kent het wel: nieuwe smartphone, nieuwe lader. Vooral omdat er een andere connector dan op uw oude toestel wordt gebruikt. Mini-USB, Micro-USB, USB-C, Lightning enzovoorts. Oervervelend, met name als de laadkabel vast aan de lader gemonteerd is. De EU wil van dat gezeur af en is achter de schermen druk bezig om een wet op te stellen waarin een universele aansluiting van fabrikanten wordt geëist. Dat staat trouwens al jarenlang hoog op het wensenlijstje van Brussel, maar nu wordt er echt serieus werk van gemaakt. Apple neemt daardoor mogelijk sneller dan gedacht afscheid van Lightning. Ergens apart, want de Apple laders beschikken over een standaard USB-connector en je kunt die dus ook voor andere toepassingen gebruiken. Bijvoorbeeld om je Raspberry Pi Met Volumio van energie te voorzien. Anderzijds: de verloopkabels van USB naar Lightning zijn duur, vooral als je gaat voor exemplaren van Apple zelf.

Nodeloze verspilling voorkomen

Wat de uiteindelijk verplichte standaard gaat worden is vooralsnog onbekend. Meest voor de hand liggende kandidaat is natuurlijk USB-C. Maar met de ondoorgrondelijke wegen van de Brusselse ambtenarij weet je uiteindelijk maar nooit wat voor compromis-gedrocht er wordt bedacht. Ook kun je je afvragen of een dergelijke wet anno 2020 nog heel erg nodig is. De meeste laders zijn inmiddels voorzien van een loskoppelbare kabel en een USB-plug; net als de laders van Apple. Natuurlijk: alles verplicht overzetten op bijvoorbeeld USB-C zou het leven van iedereen makkelijker maken. U hoeft dan geen speciale portable DAC voor een specifiek toestel met een specifieke aansluiting meer te kopen: het apparaat werkt dan gewoon op ieder apparaat. Inclusief notebooks en pc’s. Wat ook wel zo weer z’n voordelen heeft. Ook blijven accessoires tot in lengte van dagen bruikbaar, net als laders. En dat is precies wat de EU wil: nodeloze verspilling voorkomen.