14.6 C
Haarlem
dinsdag, mei 30, 2023
Home Streaming Audio Muziek streamen breekt alle records in 2019

Muziek streamen breekt alle records in 2019

0
Muziek streamen breekt alle records in 2019

Het aantal gestreamde tracks bedroeg in 2019 maar liefst 1 biljoen, 10^12 nummers, zo lezen we op Rolling Stone. En daarmee heeft muziek streamen alle records verbroken.

Als er ook nog maar iemand twijfelde over het succes van muziek streamen, dan geeft dit artikel van Rolling Stone eens en voor altijd duidelijkheid. Maar liefst 1 biljoen (ofwel 1000 miljard) tracks werden gestreamd. En dan hebben we het alleen nog maar over de streams in de Verenigde Staten! Toch is wel te zien dat de cijfers voor streamen langzaam aan het afvlakken zijn. De markt zal wat dat betreft natuurlijk ook wel wat verzadigd raken. In ieder geval zorgde streaming in de VS voor 84,6% van de totale albumconsumptie aldaar.

Losse verkoop stort verder in

Wat tegelijkertijd duidelijk werd in de VS over het afgelopen jaar, is dat losse verkoop van albums volledig is ingestort. Het daalde voor ‘t eerst in de geschiedenis van het bedrijf dat de metingen verrichtte – Alpha Data – onder de 100 miljoen. Ook digitale downloads kregen het flink te verduren, de verkoop daarvan daalde met 26,3% ten opzichte van 2018. Slechts een nummer haalde een verkoop van meer dan een miljoen in de VS: Old Town Road van Lil Nas. Ook de verkoop van fysieke media (cd’s) stortte verder in. Een daling van 20,9% ten opzichte van 2018 betekende een verkoop van maar 55,7 miljoen schijfjes. Een nieuw verschijnsel is dat cd’s vaak als bundels worden verkocht, waarbij geldt dat je bij aankoop van een t-shirt of sweatshirt er een cd bij krijgt. Uitzondering wat de teloorgang van fysieke media betreft was wederom vinyl. Ten opzichte van 2018 scoorde de verkoopvan vinyl 10,5% beter. Vergis u echter niet: het gaat dan altijd nog om relatief kleine aantallen, in de VS 10,7 miljoen exemplaren om precies te zijn. En ook voor vinyl geldt dat een afvlakking zichtbaar is. Muziek streamen heeft – zo moge nu wel duidelijk zijn – zonder meer de toekomst.