15.2 C
Haarlem
zondag, juni 4, 2023
Home Hi-Fi Windows 7 en AV-toepassingen, wat nu?

Windows 7 en AV-toepassingen, wat nu?

1
Windows 7 en AV-toepassingen, wat nu?

Deze week was het dan zo ver: de ondersteuning voor Windows 7 is door Microsoft beëindigd. Voor oudere randapparatuur kan dat een probleem opleveren.

We houden ons wijselijk buiten de discussie of Windows 10 beter of slechter is dan. Daar is al meer dan voldoende elders over geschreven. Feit is dat deze week de support voor Windows 7 echt gestopt is. Betekent natuurlijk niet dat uw oude Windows 7-computer het per direct niet meer doet. Maar wel dat u er nooit meer een veiligheidsupdate voor binnenkrijgt. En dát gaat uiteindelijk problemen geven, mocht u 7 blijven gebruiken. En soms willen mensen dat. Bijvoorbeeld omdat voor een stukje hardware dat beslist nodig is voor het een of ander, nooit Windows 10-drivers verschenen zijn. Wellicht staat er bij u nog een verschrikkelijk mooi stukje audiohardware dat echt en alleen nog onder Windows 7 tot leven te brengen is.

Media Center

Ook zijn er nog altijd mensen die zweren bij het aloude Media Center. Tegen de verwachting in heeft dit onderdeel – een centrale hub voor het afspelen (en opnemen) van video, tv, audio, (web)radio en meer – de sprong naar 10 nooit gemaakt. Dat was eigenlijk vreemd, want Media Center was groots in de markt gezet door Microsoft. Geen gekke gedachte in een tijd dat pc’s steeds kleiner werden en tegelijkertijd ook steeds krachtiger. Door Media Center-compatible uitbreidingskaarten (of usb-apparaten) als bijvoorbeeld een tv-kaart, satellietontvanger, radiostick enzovoorts toe te voegen bouwde je in een handomdraai een compleet home entertainment center. Praktisch destijds waren de tv-kaarten voorzien van hardware mpeg-encoders die in hoge kwaliteit analoog beeld digitaal konden bewaren. Het was dan ook een redelijk populaire oplossing om de computer een taak in de huiskamer te geven. Maar ja, toen kwam de smart-tv. En weer later apparaten als de Apple TV. Streamen is tegenwoordig het toverwoord. Omdat Microsoft om wat voor reden ook Media Center niet actief meer verder ontwikkelde, raakte het steeds verder achterop en eindigde het als zovele projecten van de softwaregigant: in stilte. Maar bent u verzot op uw Media Center-installatie, dan zit u zonder meer vast aan Windows 7.

Weg met die pc!

Wat de reden ook is waardoor u toch nog Windows 7 wilt blijven gebruiken: ga uit veiligheidsoverwegingen toch echt op zoek naar een alternatief. Windows 10 is – als u per se in het Windows-ecosysteem wilt blijven – dan vanzelfsprekend de meest voor de hand liggende keuze. Daarbij geldt ook dat de meeste high-end audiofabrikanten er voor hun apparatuur – indien nodig – de software voor hebben klaarstaan. Gelukkig geldt dat moderne netwerkapparatuur (streamers, netwerkspelers, all-in-ones etc) allang geen programma op de pc meer nodig heeft om bediend te kunnen worden. Alles verloopt ofwel via een webinterface ofwel via een app op de smartphone of tablet (of allebei). Een tablet is dan ook – zeker voor thuisgebruik – vaak een veel logischer keuze voor de Windows 7-gebruiker als het gaat om overstappen. Klein, lichtgewicht, compact, veelzijdig en perfect voor beheren en streamen van uw muziekcollectie. Combineer zo’n tablet met een NAS voor de opslag van al uw ‘lokale’ media en de kans is groot dat u na aanschaf van een tablet zich die ouwe Windows 7-pc al snel niet meer herinnert. En over alternatieven gesproken: ook voor Media Center is genoeg aan alternatieven te vinden. Denk aan bijvoorbeeld Kodi, of ga voor een high-end stand-alone mediaspeler. Wie wil er anno 2020 nog een pc in de huiskamer?

Tot slot: moet u toch per se een Windows 7-systeem blijven draaien? Koppel deze dan los van internet en bij voorkeur van het hele thuisnetwerk. Gebruik ‘m alleen voor die ene taak of in combinatie met dat ene apparaat waarvoor 7 echt nodig is en voor niks anders meer. Moet u toch online af en toe, zorg dan dat er een goed AV-pakket geïnstalleerd is dat bestaat uit tenminste een virusscanner en firewall.

1 REACTIE