11.6 C
Haarlem
woensdag, mei 31, 2023
Home Muziek Album Album of losse tracks, waar kiest u voor?

Album of losse tracks, waar kiest u voor?

13
Album of losse tracks, waar kiest u voor?

Is er nog leven voor het aloude album? Of download of streamt u gewoon losse tracks al naar gelang uw muzikale smaak en stemming? Dat laatste is makkelijker dan ooit natuurlijk…

Goed, het ís een advertorial onder het motto ‘wij van wc-eend’, dit artikel alhier waarin Deezer beweert dat albums een comeback maken. Maar het zet toch ook wel een beetje aan het denken. Want ergens heeft Deezer natuurlijk wel gelijk met tenminste één punt. En dat is dat albums een verhaal vertellen. De nummers zijn niet voor niets in een bepaalde volgorde gezet, de titels en songteksten sluiten vaak op de een of andere manier ook op elkaar aan. In ieder geval is er een muzikaal brugje tussen de nummers. En we doelen dan natuurlijk niet op de verzamelalbums met een hele trits tracks van verschillende artiesten, maar het échte album van een bepaalde artiest dat een coherent geheel vormt.

Ervaring

Die album-ervaring loopt u vanzelfsprekend mis als u voornamelijk losse tracks streamt of afspeelt vanaf de NAS. Ook leuk natuurlijk, want met een playlist stelt u uw eigen ‘verhaal’ passend bij smaak en stemming samen. Maar soms is het ook gewoon verdraaid interessant om een album van de eerste tot en met de laatste track in chronologische volgorde te beluisteren. U wordt dan als het ware meegesleept met de visie en intentie van de artiest. Dus ergens zou de door Deezer beloofde comeback van het album best leuk zijn. Toch?

 

13 REACTIES

  1. ALBUMS !!! LPs / CDs / gekochte albums via internet. Ik heb in mijn leven tot nu toe iets van 3 singles gekocht en voor de rest altijd “de plaat”. Ik draai ze altijd van voor tot achter. Voordeel van de “ouderwetse” LP is dat je moet opstaan om een nummer over te slaan, dus meestal blijf je zitten en luister je gewoon alle nummers. Dat is met de streaming mogelijkheden ook meteen het nadeel: je bent veel sneller geneigd om nummers te skippen als je ze niet mooi vindt.
    Ik gebruik Spotify voornamelijk om nieuwe muziek te ontdekken om vervolgens op zoek te gaan naar de fysieke drager (voornamelijk LP, maar ook CD)

  2. Stream ook (Tidal en Radio Paradise) en speel gekochte muziek (Qobuz HD)vanaf Melco…..Maar toen ik laatst bij dealer een plaat opzette was ik toch weer onder de indruk van de magie van pickup, plaat uit de hoes etc. etc. En ondanks tikjes en kraakjes klonk het prachtig…..(analoog?). Kan me de revival van plaat voorstellen (tip: lees Stereophile als je liefhebber van pickup bent, echt leuk!)