Sonos stopt met omstreden recycle-programma

1
Sonos

Sonos heeft bakzeil gehaald betreffende z’n omstreden recycle-programma. Het betekent uw uw oude speaker niet bij het vuil hoeft te zetten.

Bezitters van Sonos-speakers hadden het de afgelopen maanden zwaar. Eerst was er het akkefietje waarbij Sonos aangaf geen ondersteuning meer te bieden voor oudere speakers van het merk. Na een storm van protest draaide het bedrijf dat besluit weer terug: veiligheidsupdates blijven in ieder geval gewoon binnenkomen. En nu is er het – al langer spelende – probleem van het recycle-programma van Sonos. Het Trade Up-programma van de fabrikant is bedoeld om gebruikers van verouderde Sonos-hardware over de streep te trekken om iets nieuws te kopen, met een stevige korting van 30% op een nieuwe speaker. Klinkt goed, toch?

Toch korting dankzij je oude Sonos

Had het ook kunnen zijn, ware het niet dat je voordat je die korting krijgt éérst een firmware-update op je oude apparaat moet installeren. Die dat oude apparaat vervolgens onomkeerbaar onbruikbaar maakt. Dat klinkt niet echt als recycling, maar eerder tot het promoten van weggooien van spullen die ‘op de zolderkamer’ nog jaren mee hadden kunnen gaan. Ook nu heeft een stroom aan klachten Sonos doen inzien dat deze actie wellicht toch niet zo’n heel erg briljant plan was. En dus hoef je je oude speaker vervolgens niet meer om te katten tot een baksteen alvorens je de korting op een nieuw apparaat krijgt. In plaats daarvan beveelt Sonos je aan om je oude speaker door te verkopen, weg te geven, naar een recycling-centrum in de buurt te brengen of terug te sturen naar de fabriek om ‘m daar op correcte wijze te laten recyclen. Overigens geldt op dit moment nog wel dat je nu de helplijn van Sonos moet bellen, wil je een kortingsaanbod voor een nieuw apparaat krijgen. In de komende tijd moet dat (weer) een geautomatiseerd proces dat via de website loopt gaan worden.

1 REACTIE

  1. Dank Ronald voor je artikel…..
    Altijd goed om te weten wat (in mijn ogen) voor verwerpelijke wegwerpcultuur er in sommige bedrijven heerst…….zegt misschien ook iets over de kwaliteit van het produkt?

    Belangrijk voor de consument om dit soort zaken te weten bij het maken van een juiste keuze voordat men tot aanschaf van zo’n soort systeem overgaat…….