Streamen aan banden vanwege coronacrisis?

4
streamen

Als het aan de EU ligt, wordt streamen van Netflix zo spoedig mogelijk beperkt tot standaardkwaliteit. Het internet staat op instorten door de vele thuiswerkers annex kijkers.

De EU is in gesprek met Netflix om alleen nog streams in standaard kwaliteit aan te bieden, zo lezen we in dit bericht op CNN. De reden is simpel: het internet wordt steeds trager vanwege overbelasting door de vele kijkers thuis. En natuurlijk wordt dit niet alleen door streamen van Netflix veroorzaakt, maar dat is nu eenmaal de grootste en vooral bekendste video-streamer. En hoge bomen vangen veel wind, u kent het wel. Desondanks: internet begint langzaam aan in z’n voegen te kraken. Want wat ga je doen als je je stierlijk zit te vervelen thuis? Inderdaad: tv kijken of (gestreamde) muziek luisteren.

High-res audio

Nu vormt het streamen van muziek natuurlijk een stuk minder grote aanslag op de bandbreedte van de gemiddelde internetverbinding. Behalve als er gekozen wordt voor high-res (denk ook aan MQA). Iets om eens over na te denken, want als we langer verplicht thuis moeten zitten – en die kans wordt met de dag groter – zal het streamen van zowel beeld als geluid alleen maar toenemen. Ook de gratis variant van Spotify zal – ondanks de stevige compressie – dan simpelweg door de schaalgrootte z’n voetafdruk zetten. Ook ‘het internet’ blijkt dus vatbaar voor COVID-19…

TOEVOEGING: Inmiddels is ook Youtube binnen de EU gestopt met het aanbieden van streams in hoge kwaliteit.

4 REACTIES

  1. Idd het internet wordt steeds trager vanwege de overbelasting door de vele kijkers/luisteraars. Bijvoorbeeld de toespraak van Rutte van afgelopen maandag 19.00 uur stuitte bij het online volgen hier ter plaatse op diverse onderbrekingen. Echter via satellietontvangst (CanalDigitaal) gaf dit geen enkel probleem.
    Vraagje: is het zinvol als de eindgebruiker over te schakelen naar glasvezel, om bij eventuele calamiteiten toch een ongestoorde streaming van o.a. Tidal (MQA) te verkrijgen.