18.1 C
Haarlem
vrijdag, juni 2, 2023
Home Muziek De Bobcast, op zoek naar Bob Dylan

De Bobcast, op zoek naar Bob Dylan

0
De Bobcast, op zoek naar Bob Dylan

Op 24 mei 2021 wordt Bob Dylan 80 jaar. Een mooi moment voor een podcast-serie van de VPRO over de legende, onder de naam De Bobcast.

Dylan is wellicht de belangrijkste popmuzikant en tekstdichter van de afgelopen zestig jaar en een cultureel-maatschappelijk icoon dat geen gelijke kent. De impact van Dylan is nauwelijks te overschatten: van zijn optreden naast Martin Luther King, tijdens de March on Washington in 1963, tot zijn laatste optreden in Nederland, waar hij Amsterdam vergastte op Sinatra-repertoire. Aldus de VPRO, naar aanleiding van de tachtigste verjaardag van Dylan. En dus werd een mooie podcast-serie op poten gezet: ‘In de aanloop naar die 80 ste verjaardag, proberen we in de 26-delige tweewekelijkse podcastserie De Bobcast het mysterie Dylan te ontrafelen. In gesprekken met een grote variëteit aan Nederlandse kunstenaars, muzikanten en andere Dylan-adepten behandelen we zoveel mogelijk aspecten van de kunstenaar Dylan: de tekstdichter, de muzikant, de podiumkunstenaar, de politieke, de gelovige en de persoonlijke Dylan, de jonge en de oude Dylan. Dylan: de chroniquer van Americana’. Het persbericht betreffende de podcast-serie vervolgt:

De veelzijdige Dylan

Bob Dylan weet zichzelf steeds opnieuw uit te vinden en zijn publiek te verrassen. Als geëngageerde folkie met nummers als “Blowin’ in The Wind” en “The Times they are a-changin’’. Als elektro-rocker, door zijn eerste fans verguisd. Als country-artiest en stadion-minstreel. Van Born Again Christian tot krassende knar met diep-duistere ballads en van Christmas Carols-chroniquer tot crooner van standards. Goed is het niet altijd (maar bijna wel), interessant en verrassend zonder uitzondering, veelzijdigheid is Dylans middle name.

Inspirator

Hij inspireert al generaties lang artiesten, bracht politiek en poëzie de popmuziek binnen, legde de basis voor country-rock en Americana en organiseerde de eerste stadiontour uit de popgeschiedenis. Van zijn betekenis voor en kennis van de Amerikaanse liedkunst tot aan de uitreiking van de Nobelprijs voor de Literatuur in 2016: de scope van zijn betekenis is eindeloos. Wie Amerika wil kennen, moet naar Dylan luisteren.

Dylan en Nederland

Tegelijk proberen we de vraag te beantwoorden hoe Dylan ook het Nederlandse culturele landschap heeft beïnvloed. Hoe worden muzikanten als Ernst Jansz en Henk Hofstede, of Tim Knol en Lucky Fonz III, door hem beïnvloed? Wat is zijn rol in het oeuvre van kleinkunstenaars als Freek de Jonge en Herman van Veen of een actrice als Monique van der Ven, uitgever Wouter van Oorschot of presentator Matthijs van Nieuwkerk? Waarom neemt Halina Reijn haar toevlucht tot Dylan om haar podiumzenuwen te bestrijden? Welke inspiratie put de hulpbisschop van Den Bosch uit zijn werk?

Het mysterie

Ondanks de boekenkast vol Dylan-literatuur, is er geen artiest van zijn statuur te vinden waar we zo weinig over weten. Niemand in zijn categorie bekendheid is er zo goed in geslaagd zijn privé-leven af te schermen en zijn eigen mythe te creëren, of het nu in zijn autobiografische “Chronicles” is of in “Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese”: de échte Dylan blijft altijd verborgen.

Maatschappelijke veranderingen

Het gaat over popmuziek, maar het gaat ook over de grote culturele en maatschappelijke veranderingen van de afgelopen 60 jaar. Emancipatie, burgerrechtenbeweging, popcultuur, secularisatie en wedergeboorte. Over jezelf steeds opnieuw uitvinden, over hoge pieken en diepe dalen. Daarmee wordt het een serie die ook voor luisteraars die niet per se liefhebbers zijn van Bob Dylan, maar wel geïnteresseerd zijn in culturele ontwikkeling en kunstenaarschap, interessant. In de vorm van gesprekken en live-optredens.

Om ook in de buurt van de mens Dylan te komen, plannen wij twee reizen naar de Verenigde Staten, voor bezoeken aan de plekken die in zijn carrière belangrijk waren en ontmoetingen met mensen uit zijn directe omgeving. Met als hooggestemd doel: Dylan zelf uiteindelijk minstens aan de telefoon krijgen.

Deze podcastserie staat op http://vpro.nl/bobcast en u komt er onder meer in tegen:

 • Matthijs van Nieuwkerk
 • Monique van der Ven
 • Herman van Veen
 • Larry Campbell – tien jaar lang bandleider van Dylan
 • Elliot Landy – huisfotograaf van Dylan in zijn Woodstock-tijd

Idee, research, redactie en samenstelling: Lars Hulshof en Chris Kijne Eindredactie: Anton de Goede Productie: Ymke Kreiken

Quotes

Tot slot geeft de VPRO nog wat aardige quotes betreffende het popfenomeen:

 • Bob Dylan: Don’t follow leaders, watch the parkin’ meters.
 • Chris Kijne: Toen ik Dylan voor het eerst hoorde, gingen de ramen open en kwam de wereld binnen.
 • Lars Hulshof: Op reis met Dylan weet je een ding zeker: er is nooit meer een weg terug.
 • Freek de Jonge: Dylan staat op Shakespeareaanse hoogte.
 • Matthijs van Nieuwkerk: Dylan was mijn leidsman in de jaren des onderscheids.
 • Herman van Veen: Dylan is een soort ‘modern art’-troubadour. Hij maant, waarschuwt, laat weten.
 • Larry Campbell: What is Dylan really like? “Mercurial,” I mean, it’s in all the books about him, and you know, it’s all true. You can hang with him and everything — it’s like hanging with anybody else, and then it’s not.