19.8 C
Haarlem
zaterdag, juni 3, 2023
Home Hi-Fi Accessoires Doepke brengt audiofiele aardlekschakelaar uit

Doepke brengt audiofiele aardlekschakelaar uit

15
Doepke brengt audiofiele aardlekschakelaar uit

Het Duitse Doepke heeft de DFS Audio uitgebracht, een audiofiele aardlekschakelaar leverbaar in een twee- en vierpolige versie.

Audiofiele zekeringen – zelfs voor in de aloude ‘stoppenkast’ kennen de meeste audioliefhebbers die net wat verder willen gaan wel. Een audiofiele aardlekschakelaar is daarentegen weer eens iets geheel nieuws. Het Duitse Doepke heeft er eentje uitgebracht, speciaal bedoeld voor een groep waaraan hoogwaardige audio gekoppeld is. Doepke belooft dat zelfs de meest gevoelige oren deze DFS Audio aardlekschakelaar niet zullen ‘horen’. Nou ja, behalve dan als er iets echt misgaat en de schakelaar z’n werk doet: dan wordt het heel stil in huis.

Laagohmig

Een van de grondslagen van de Doepke DFS Audio is de bijzonder laagohmige opbouw van het geheel. Daarvoor zijn onder solide zilveren aansluitklemmen ingezet, die gekoppeld met vergulde aansluitschroeven oxidatie moeten voorkomen. Verzilverde geleiders alsmede zeer zuiver en zuurstofarm koper zorgen voor een ongehinderde stroomdoorgang. De speciale opbouw van de aardlekschakelaar verhindert – zo meldt Doepke – ongewenste inductieve bijwerkingen. De DFS Audio is verkrijgbaar in een twee- en een vierpolige variant. De lekstroom waarop de schakelaar triggert bedraagt 30 mA en de maximale stroomsterkte die de schakelaar kan verwerken is 63 Ampere. De tweepolige versie kost €498,20 en de vierpolige variant €699. Prijzen zijn exclusief btw.

15 REACTIES

 1. Wat een verwarrend gepraat allemaal…….., we hebben het over aardlek controle / beveiliging, niet over maximaal stroomdoorvoer zekeringen, is heel wat anders …..die 25, 40 of 63 ampere die wordt genoemd bij een aardlekschakelaar wil alleen maar zeggen dat hij gebruikt mag worden voor aardlekcontrole / beveiliging voor in totaal maximaal 63 ampere stroomdoorvoer.
  Achter je aardleschakelaar zitten doodgewoon 10 of 16 ampere zekeringen die de 1.5 mm2 (verlichting circuits) of 2.5 mm2 draadjes (stopcontact circuits) beschermen. Is allemaal volgens de Franse regels aangelegd, niks bijzonders….In miln geval heb ik vanaf de hoofdschakelaar een dikke aardlekschakelaar ( in mijn geval een Legrand, maar kan nog mooier een prachtige Doepke zijn…) met daarachter een speciale 20 ampere bakkelieten audiozekering van gigawatt voor een dedicated 2.5 mm2 cicuit naar 1 stopcontact in de woonkamer voor de hifi installatie..Daarnaast heb ik nog 4 andere aardlekschakelaars met daarachter meerdere 10 / 16 ampere zekeringen voor de gewone stopcontacten en verlichtings cicuits in het huis.
  Om het allemaal nog wat op te leuken heb ik ook een zogenaamde parafoudre ( overspanningsbeveiliging) type 2 in de stoppenkast gezet.Als er nu een indirecte blikseminslag plaats vindt ( niet te dichtbij, dan help echt niets), dan kan de overspanning afgevoerd worden naar aarde ipv dat het iets op kan blazen. Dit werkt echter niet altijd, geen garantie……maar geeft toch een rustig gevoel bij onweersachtig weer in de buurt……Zo’n parafoudre is in grote delen van Frankrijk zelfs verplicht…..En als laatste, als je in Belgie woont, daar is de aardlekschakelaar zelfs alleen maar verplicht voor de natte cellen, dus ach, je moet het nut van een aardlek misschien ook weer niet overdrijven denk ik zo…….

  • Klopt helemaal. Die 63A is wat er maximaal door de contacten van de aardlekschakelaar heen mag qua doorgaande stroom. Niet te verwarren met de waarde van een zekering of installatieautomaat van bijv. 16A. Bij een normale huisaansluiting is er door de netbeheerder maximaal afgezekerd op 40A. Dus zul je de 63A nooit halen. Die 63A schakelaar heeft dan ook het voordeel van minder contactweerstand dan een 40A type, en dat is misschien wel wat je hoort 🙂

 2. Beste Huite,

  Ik twijfel er nooit aan wanneer iemand claimt verbetering of verandering te horen. Dus ook nu niet.
  Ik meen dit oprecht. Zintuiglijke ervaringen zijn subjectief, het zou dus heel onfatsoenlijk zijn dit in twijfel te trekken. In dit kader is het heel leerzaam en interessant de bevindingen van Ernst Mach er eens op na te slaan. Je leert dan dat wanneer je de kleur van je versterker verandert, het geluid ook anders klinkt.

  Wat betreft je installateur:
  1 fase was de standaard, afzekeren met 40 Amp aardlekautomaat.
  3 fasen is nu de norm: afzekeren met 3 x 25 Amp.
  Dat is wat de installateur mag doen. Wanneer je hier aan twijfelt is een bezoek aan de website van de netwerkbeheerder Enexis heel verhelderend. Wanneer iemand meer dan 25 Amp per fase wil afzekeren zul je hier toestemming voor moeten vragen. En geloof me dat je opstalverzekeraar het hier mee eens is. Je installateur en jij nemen dus een enorm financieel/juridisch risico.

  Veiligheid

  Ik begrijp dat je een aardlekautomaat hebt gekocht voor vier groepen, terwijl je er maar voor twee nodig hebt. (Die 63 amp geeft dus nu 6 groepen zekering, terwijl je er maar 4 per aardlekautomaat mag zekeren! Alleen dit is al not done in de installatiewereld!!!!!!)
  Per groep mag je 16 Amp afzekeren. Wanneer je nu de rekensom maakt zul je zeggen: oké 4 groepen x 16 Ampere per groep = 64; dus is er met 63 Amp niets aan de hand.
  Maar dan reken je de verkeerde kant op.

  Hieronder waarom.
  Per fase komt er op 6 qmm (25 Amp) koperdraad spanning binnen.
  In de groepenkast wordt verder gewerkt met 4 qmm (16 Amp) koperdraad per groep. Vandaar gaat het per groep (16 Amp) verder op 2.5 qmm VD draad naar je stopcontact. Deze draaddikte is de DE norm voor je groepenkast!

  Jij loopt nu het risico dat een 2.5 qmm VD draad kan worden belast met 63 Amp. Dan wordt die VD draad en gloeidraadje als in een ouderwets peertje. Daarnaast heb je bij bliksem inslag een nieuwe stereo nodig. (Ook niet verkeerd natuurlijk, maar je zult hem zelf moeten betalen)
  Dus, wanneer een fase wordt afgezekerd met 63 Amp heb je een aangepaste elektrische bedrading nodig, en een 5 fasen aansluiting. (En dat is precies de reden dat de Netwerkbeheerder dit wil weten. Want je zult dan 2 fasen extra moeten laten aanleggen om te voldoen aan de 3 fasen voor huishoudelijk gebruik, en stijgt het vastrecht tarief met de factor 4 ongeveer, want dan ben je, technisch gezien, grootverbruiker geworden.)

  Vorig jaar heb ik een nieuwe groepenkast laten installeren. Ik vroeg de installateur naar het installeren van een smeltzekering. Hij weigerde die te installeren. Staat niet in de NEN bladen en bouwvoorschriften. Hij heeft toen voor de audio 1 fase gereserveerd, met 2 aardlekautomaten. Elke aardlekautomaat heeft 1 muurstopcontact. De 2 anderen fasen zijn voor ons huishoudelijk gebruik. Krijgen we ooit inductie koken, laadpalen, zonnepalen of zoiets, zal ik mijn audio-fase moeten afstaan, maar kan de audio nog wel op een aparte groep.

  Dit werkt veilig, en erg goed. Wanneer er nu maar het geringste verschil wordt gemeten op de randaarde, slaat de aardlekautomaat af. Ik weet hierdoor dan, dat ik een probleem heb op de Signal GND in de audio installatie. En daar zitten bijna altijd de problemen. We knopen van alles aan elkaar, niet meer dan logisch dus.

  Erg behulpzaam dus voor een goede en schone signaalverwerking. Ik lees ook dat men dit snelle afslaan vervelend vindt. Tja. . . je kunt ook denken: Fijn dat mijn installatie zo goed beveiligd wordt en dat ik dus nu weet dat de route van de (rand)aarde in mijn installatie erg kritisch staat afgesteld. Dus heb je dan misschien wel een heel ander probleem en zou ik dat eerst eens uitzoeken.

  Dus ja Huite, ik maak me serieus zorgen. Vandaar deze hoeveelheid tekst:-)

  Ook al om al dat gedoe met een Switch in de audioketen. Waarom wil je dat???? Ik voel me dan een beetje als Tommy Lee Jones in No Country for Old Men (M.a.w. waar zijn ze in godsnaam mee bezig?)
  Die dingen schakelen als de hel, dat is hun werk. Maar wanneer je bedenkt dat een Cat 5e kabel 500 Mbit snelheid probleemloos kan verwerken, waar heb je dan in hemelsnaam in een huishouden een Switch voor nodig? En dat dit ding je audiosignaal verstoord geloof ik maar al te graag. Gewoon niet installeren. Hub kopen, ongemanaged, en klaar. Of een tweede router, op accespoint of niet, kun je ook nog meer en krachtiger WIFI in huis halen, en klaar. En hou die apparaten zover mogelijk weg van je audio-installatie, en op een andere groep.

  Veel luisterplezier (en haal dat ding uit je groepenkast, uit zorg wel gemeend)

  Theopa

  • Dank voor het meedenken Theo. Maar je aannames kloppen n.m.m. niet.
   Tussen de (dedicated voor audio) Doepke en het audiostopcontact zit een (audiofiele) buiszekeringhouder met 16A zekeringen. Onze huisaansluiting is met 3 x 25A afgezekerd. De Doepke en de buiszekeringhouder zijn met 4 mm installatiedraad aangesloten. De installateur die heeft e.e.a. afgestemd met Ronald Kemp. Kortom ik maak maar mij geen zorgen!

   • Beste Huite / Molenaar,

    Ik wel, maar ach ja. Dat rommelen in de groepenkast is m.i. nergens goed voor en gevaarlijk.
    En Molenaar: Hoezo verwarrend verhaal! Ik heb gewoon opgeschreven wat bouwvoorschrift is en wat de Netbeheerder voorschrijft. Wanneer dat verwarrend overkomt zijn mijn zorgen terecht denk ik zo.
    Kortom: Wat is het nut van 63 Amp zekeren, NA de 25 Amp zekering van de Netbeheerder?
    Die 63 Amp is in de 3 fasen groepenkast gewoon verboden. En wat ze in Frankrijk doen, zal je opstalverzekeraar en de Nederlandse netbeheerder worst zijn. Daarbij komt dat er in Frankrijk een totaal andere manier van aarden wordt toegepast dan in Nederland. Vandaar die verschillen in normen en voorschriften. Wees blij met de Nederlandse aanpak!

    Ik vind dit soort zaken een zorgelijke ontwikkeling voor de Audio hobby. Zie ook al het gedoe rond Switches etc, of enorm idioot in elkaar voedingskabels etc, extreem dure netfilters, purifiers en ga zo maar door.
    Ik blijf bij mijn stelling: Wanneer dit soort exotische ingrepen een verandering in geluid geeft heb je heel andere problemen met je set dan de samenstelling van de groepenkast, en los die eerst maar eens op.

    Goed: Ik heb mijn punt gemaakt. Houdt het veilig. Mijn advies: Blijf met je (elke) hobby uit de groepenkast met bizarre vormen van zekeren, sluit niet teveel of onnodige randapparatuur rond je audio-set aan, en daarmee veel luisterplezier gewenst.

    Theo

    • Tja als je geen onderscheid maakt tussen een aardlekschakelaar van 63 ampere en een zekering van 63 ampere kan je beter maar niet in de stoppenkast gaan rommelen…Het is wel jammer dat alpha audio hier niet eens wat meer over verteld.Stroom is tenslotte het basisprodukt en hoe beter / schoner de toegevoerde stroom hoe beter het eindreultaat. Garbage in, garbage out is een mooie spreuk in deze…..En nog een opmerkingetje…..test je aardlekschakelaar niet te vaak, kunnen decontakten door inbranden wat een verslechterde stroomdoorvoer kan veroorzaken (nog meer garbage, hi, hi). Heb ik ook eens gelezen en denk ik te begrijpen….maar wie ben ik…

     • Wel mooi dat je een dedicated fase hebt voor je audioinstallatie en de twee andere fases kunt gebruiken voor de rest van benodigde elektra. Je kunt aan het begin van je audio fase, dus tussen hoofdschakelaar en 16 ampere zekering , toch ideaal een aardlekschakelaar van Doepke plaatsen (in dit geval de 40 ampere versie). Het voordeel van een Doepke aardlekschakelaar is dat het een type F aardlek is, die heeft voordeel tov een ordinaire aardlekschakelaar dat hij er niet onnodig uitklapt wat bijvoorbeeld in geval van een Naim installatie een voordeel is omdat die een paar dagen aan moet staan voordat ie echt lekker begint te klinken….Gezellig muzikaal weekend!

  • Dit verhaal is goed bedoeld maar bevat veel onjuistheden. Het verschil tussen de waarde van een beveiliging (zekering) en van de toelaatbare max. stroom van een schakelaar wordt door elkaar gehaald.

   Ook zijn zekeringen nog steeds toegestaan, Staat nergens in Bouwbesluit, NEN 1010 of NEN 61439 (norm voor groepenkasten) dat die niet meer zijn toegestaan. Helaas zijn er monteurs/installateurs die dit wel roepen en dat installatieautomaten veiliger zijn dan zekeringen. Ik kan je verzekeren dat smeltveiligheden betrouwbaarder en veiliger zijn dan automaten. Maar ja als je er zilverpapier in doet in plaats van de zekering houdt alles op. Enige voordeel is gebruiksgemak van een automaat. Je zet ‘m gewoon weer in als die uitvalt. Maar dat je die automaat eigenlijk moet vervangen als die paar keer flinke kortsluiting heeft geschakeld omdat de contacten verbrand zijn leest en doet niemand. Gohh, vreemd al die meterkastbranden 🙁

 3. Ja, en het is een type F aardlekschakelaar, die er bij onweer niet onmiddelijk uitklapt bij het minste of geringste gerommel…..Ben wel benieuwd of je het hoort, tenslotte de hoofdschakelaar die er vlak voor zit is ook een normaal ding…..Ik zelf heb nu een 63 Ampere (dus ik neem aan met inwendig dikke bedrading en stoer relais) in type F (dus traag) van Legrand gekocht, kost 100 Euro…..Lijkt me een leuke gulden middenweg….

  • Geen idee wat zo´n Legrand doet, maar de Doepke aardlekschakelaar die ik sinds gisterochtend in gebruik heb is zonder twijfel `my best tweak ever´.
   Waanzinnig wat voor een verbetering de Doepke brengt ondanks dat deze nog niet goed is ingelopen. Vooral de toegenomen mate van (micro)detaillering is heel indrukwekkend. Aanrader!

  • Ik begin me nu echt af te vragen . . . . 63 Amp???!
   Dat is voor industriële toepassingen of krachtstroom aansluitingen?!!

   Ooit nagedacht wat je verzekeraar hier van vindt? Ik bedoel ingeval van brand en etc?

   Daarnaast. Wanneer je 3 fasen hebt. En je bent gehecht aan de eigen groep voor Audio.
   Waarom dan niet gewoon 1 hele fase voor Audio, die zekeren, en de andere 2 fasen voor de rest van de woning?
   Veel goedkoper, veel veiliger en veel beter voor je Audio groep.

   Dit soort oplossingen brengen de veiligheid van jezelf en je huisgenoten in gevaar. Er zijn mijns inziens grenzen aan wat je kunt en mag tweaken, en deze gaat er wat mij betreft mijlen ver overheen. Is dat ding Tuff en Kema gekeurd??

   En dan nog die prijs??

   Veel luisterplezier,
   Theopa

   • Maak je geen zorgen Theo. De Doepke is 1 fase en dedicated voor Audio aangesloten door een gecertificeerde installateur. Er is ook een 1 fase uitvoering maar die was tijdelijk niet leverbaar.En alle theorie op een stokje, de Doepke is geluidstechnisch een game changer. Mits goed aangesloten met mooie materialen waaronder een goede buiszekeringhouder en een eigen aarding.
    Denk je dat ik uit mijn nek klets? Kom dan eens luisteren!