Linn presenteert nieuw lager voor Sondek LP12

0
Linn

Linn – fabrikant van de toch wel iconisch te noemen Sondek LP12 – heeft een lager-upgrade uitgebracht voor deze platenspeler: de Karousel.

Voor het eerst in 27 jaar tijd heeft Linn een lager-upgrade uitgebracht. Voor de legendarische Sondek LP12 om precies te zijn. Oorspronkelijk bestaat het lager van de LP12 uit een uniek eenpunts-lager ontworpen door Linn-oprichter Ivor Tiefenbrun. Dit ontwerp was zelfs een inspiratie voor het bedrijfslogo. Ook in de nieuwste incarnatie – Karousel geheten – van het lager zijn de basisprincipes behouden. Het zijn onder meer de vooruitgang in materiaalkennis en verbeterde machines plus toegenomen kennis en ervaring van mechanisch ontwerp- en fabricage die tot de Karousel hebben geleid.

Verbeteringen

Volgens Linn biedt het nieuwe lager een verfijnde draaibeweging en hogere stabiliteit. En dat moet dan vanzelfsprekend weer leiden tot een beter geluid en een geheel met een nog langere levensduur. Karousel legt – nog altijd volgens Linn – de lat wat de kwaliteit van vinylreproductie betreft weer een stukje hoger. En biedt iedere bezitter van de LP12 om hun geliefde platenspeler eveneens naar dat hogere niveau te tillen middels een upgrade. Een betere koppeling tussen plateau, spindle, lagerhuis en sub-chassis is onder meer gerealiseerd door gebruik te maken van geselecteerd roestvrijstaal. En natuurlijk draagt het nieuwe ontwerp eveneens z’n steentje bij. Een van de belangrijkste punten uit dat ontwerp is een verbeterde sluitmoer die de stijfheid – voorheen een wat minder sterk punt – verbetert. Ook hoeft dankzij de nieuwe sluitmoer-bevestigingsmethode niet het hele subchassis uit elkaar gehaald te worden. Dat scheelt verstoring van de ophanging- en toonarm-instellingen! De Linn Karousel lagerkit kost 750 euro exclusief btw.