20.6 C
Haarlem
woensdag, juni 7, 2023
Home Muziek Flink deel theaters en concertzalen in grote problemen

Flink deel theaters en concertzalen in grote problemen

1
Flink deel theaters en concertzalen in grote problemen

De coronacrisis hakt er stevig in, ook – en wellicht juist – in het geval van de entertainment-industrie. Een derde van de theaters en concertzalen legt deze zomer mogelijk het loodje.

Een derde van de Nederlandse theaters en concertzalen staat op omvallen, zo meldde De Telegraaf onlangs. Een gang van zaken die eigenlijk wel te verwachten viel in tijden waarbij iedereen vooral binnen moet zitten dankzij COVID. Juist de live entertainment-industrie wordt keihard geraakt door de Great Lockdown. En daar waar het in ‘t begin nog allemaal mee leek te vallen en de lockdown van korte duur zou zijn, is inmiddels wel duidelijk dat het allemaal een stuk langer gaat duren. Feitelijk in ieder geval tot er een vaccin is én iedereen is gevaccineerd. En dat kan zomaar nog wel tenminste een maandje of 18 duren. Gedurende die tijd zit je toch niet echt lekker in ruimten waarin veel mensen ongedwongen met elkaar samen zijn. En dat geldt voor bijvoorbeeld OV, luchtverkeer en dus ook dat oergezellige lokale poppodium of theater.

Extra geld aan kabinet gevraagd

Niet geheel vreemd dus dat schouwburgen en concertzalen samen een brief aan het kabinet hebben geschreven waarin ze om 55 miljoen Euro extra vragen om te voorkomen dat er van alles en nog wat om gaat vallen. Probleem daarbij is natuurlijk dat dit soort dienstverleners (laten we het zo maar even noemen) niet in de categorie ‘essentieel’ vallen, net als horeca. Maar daar waar de horeca altijd luidkeels van zich laat horen, is het bij live entertainment-organisaties vaak een stuk stiller. Toch zou het verdraaid jammer zijn als juist die kleinere zalen en theaters gaan sneuvelen. Ze beschikken vaak over een unieke ambiance en sfeer. Afwachten dus of er extra geld beschikbaar komt. En vooral geldt dat dit allemaal geen jaren moet gaan duren. Want de kans dat met name die kleinere theaters en concertzalen dat gaan overleven is vrij klein helaas.

1 REACTIE

  1. Goed en belangrijk verhaal Ronald, dank hiervoor.

    Misschien helpt het als de concertzalen een KLM logo op hun gevel schilderen?
    In Frankrijk krijgen alle medewerkers die hun geld in de culturele wereld verdienen en door corona niet kunnen / mogen werken tot augustus 2021 een uitkering van de staat, kijk, zo kan het ook…..