Mede-oprichter Kraftwerk Florian Schneider overleden

2

In januari 2015 trad Kraftwerk 8 avonden achter elkaar op in Paradiso, Amsterdam. De iconische vier mannen achter een synthesizer zorgden voor een al maanden uitverkochte concertserie die ze ook uitvoerden in wereldsteden als New York (waar ze in het MOMA optraden), Parijs en Londen. Kraftwerk wordt door popkenners bijna unaniem tot een van de meest invloedrijke muziekgroepen aller tijden gerekend (voor de lijstjesliefhebbers onder u, hier is er een van vele: 1. The Beatles 2. Kraftwerk 3. The Smiths).

Florian Scheider-Esleben die onlangs op 73-jarige leeftijd overleed, maakte in 2015 al enige tijd geen deel meer uit van Kraftwerk, de groep die hij in 1970 oprichtte samen met Ralf Hütter. Schneider  was een klassiek geschoold multi-instrumentalist met als hoofdinstrument dwarsfluit. Na de Tweede Wereldoorlog was de Duitse cultuur en ook de popmuziek in een vacuum geraakt. Het naziregime had de vrije kunst stelselmatig de nek om gedraaid. Met Kraftwerk ging een nieuwe generatie musici op zoek naar een nieuw muzikaal idioom.

Autobahn

Met het album Autobahn (1975) schreef Kraftwerk muziekgeschiedenis. Muziek die uitsluitend met electronische instrumenten werd gemaakt, tracks die bijna de hele lengte van een LP-kant besloegen. Elementen van Kraftwerks muziek werken door in muziekgenres die in de jaren 70 totaal onbekend waren; hiphop, EDM, house en in filmmuziek, ambient music.

Der Soundfetischist

Florian Schneider was daarnaast enorm gefocust op de kwaliteit van het geluid, in de studio en op het podium. Ook dit werkt nog steeds door in het huidige Kraftwerk. De soundchecks voor het optreden in Paradiso 2015 nam drie dagen in beslag; en dat is het goed te weten dat Kraftwerk alle techniek zelf meeneemt, tot de podia aan toe die al zijn voorzien van ingebouwde monitors…

2 REACTIES

 1. Een groot verlies.

  Florian Schneider is een grootheid.
  Samen met Ralph heeft het mijn muzikale smaak bepaald en ook de fascinatie voor audio apparatuur.
  Stroom, radio uitzendingen, de toekomst, het zit allemaal in Kraftwerk.

  Nu vandaag de dag is de Moog mijn favoriete instrument, allemaal door Kraftwerk. Ook synthesizers vind ik geweldig. Daarnaast de trompet. Geweldig bij Jazz. Niet voor niets het symbool van North Sea Jazz.

  Florian rust in vrede. Top muzikant, en kunstenaar.