Sonos en Google in patentruzie verwikkeld

2
Sonos

Sonos en Google zijn bepaald geen dikke vrienden meer, want in een dikke patentruzie verwikkeld. Afwachten dus wat voor gevolgen dat gaat hebben.

Sonos en Google hebben heibel. De ellende begon toen Sonos begin dit jaar een patentzaak startte tegen Google. Daarin beweerde de fabrikant van al dan niet slimme speakers dat de zoekgigant vijf patenten schond. Waaronder een die draadloze luidsprekers laat synchroniseren en onderling communiceren. Tegelijkertijd werd een verkoopverbod aangevraagd betreffende Google speakers, smartphones en laptops in de VS. En dan kún je natuurlijk wachten op een tegenactie.

Google slaat terug

Kortom: Google is eveneens een rechtszaak begonnen, maar nu tegen Sonos. En als ze die winnen, zou de speakerfabrikant wel eens een vervelend probleem kunnen krijgen. Deze zaak raakt namelijk de kern van wat de luidsprekers van Sonos zijn en doen. Google beweert dat de luidsprekerfabrikant geen licenties betaalt voor essentiële zaken. En dan doelen ze op allerlei software, netwerkcomminicatie, zoeken, audioverwerking, beheer van digitale media en streaming. Geeft de rechter hierin z’n gelijk, dan zijn de rapen gaar. Maar blijkbaar zijn dat ingecalculeerde risico’s voor Sonos. Want die zijn al langer op oorlogspad. Vorig jaar juni startte het een zaak tegen het moederbedrijf van Lenbrook Industries, de directe concurrent Bluesound. En een jaar eerder werd het geprobeerd bij Denon betreffende het HEOS multiroom-systeem. Die zaak werd buiten de rechtszaal geschikt. Echt handig klinkt het allemaal niet en voor de reputatie en het imago van Sonos lijkt het ons ook niet bevorderend.

2 REACTIES

 1. Ik gebruik geen Sonos.
  De update perikelen had ik vernomen in het nieuws en consumenten programma Avro/Tros Radar.

  Multi room doe ik door in elke ruimte een afzonderlijke stereo installatie te hebben. Verder gewoon Lenbrook’s BlueSound BlueOs.
  Zit nu te streamen met BlueOs Tuneln.

  Maar ik heb niets tegen Sonos en Google.
  Mijn broer gebruikt wel Sonos, en hij geeft niets om geluidskwaliteit.

 2. “…en voor de reputatie en het imago van Sonos lijkt het ons ook niet bevorderend.”

  Sinds het “End of Life” verhaal waarbij klanten in feite gevraagd werd hun oude speakers onklaar te maken heb ik het sowieso gehad met Sonos en zal ik dan ook absoluut geen enkel product van Sonos aanschaffen, mocht ik überhaupt al draadloze speakers willen bezitten….