12 C
Haarlem
maandag, juni 5, 2023
Home Hi-Fi Tone Generator Pro, functiegenerator in app-vorm

Tone Generator Pro, functiegenerator in app-vorm

0
Tone Generator Pro, functiegenerator in app-vorm

Goede, digitale functiegenerators waren vroeger dure apparaten; met de app Tone Generator Pro voor iOS/iPadOS haalt u een uitgebreid exemplaar voor een habbekrats in huis.

Een functiegenerator is een apparaat dat verschillende soorten golfvormen kan opwekken. De maximaal haalbare frequentie is afhankelijk van het type generator. Meest interessant voor audioliefhebbers zijn echter (natuurlijk…) frequenties die het audiogebied beslaan. Het aardige is dat iedere smartphone of tablet over de daarvoor benodigde hardware beschikt, namelijk een DAC. Vervolgens moet er gezorgd worden voor software die de golfvormen van het op te wekken signaal berekent en aan de DAC voert. Zo’n app is bijvoorbeeld Tone Generator Pro voor iOS/iPadOS (kost €1,09). De gebruikersinterface hiervan heeft veel weg van een traditionele fysieke toongenerator, wat het gebruik erg prettig maakt. Onder TONES treft u de beschikbare golfvormen aan (sinus, blok, driehoek en zaagtanden). De frequentie stelt u naar wens in via een schuifregelaar of draaiknop. Ook is een aantal knoppen met voorgebakken en veel gebruikte frequenties voorhanden. Tot slot is de OCT-regelaar praktisch; hiermee verhoogt of verlaagt u de ingestelde frequentie per octaaf.

Check uw installatie

Onder NOISE treft u een ruisgenerator aan voor witte, roze en bruine ruis. En dan heeft Tone Generator Pro ook nog een SWEEP-knop, die wij even niet aan de praat kregen. Mogelijk een bugje in de app die regelmatig van updates wordt voorzien. Hoe dan ook, het frequentiebereik van de app loopt van 2 Hz tot 20 kHz, ofwel het hele hoorbare spectrum en net daarbuiten. Handig om bijvoorbeeld speakers, subwoofers en natuurlijk ook een versterker mee door te meten. De frequentiestabiliteit is hoog, en hoger dan de meeste analoge functiegenerators kunnen bieden. Bovendien is de signaalvorm aan de bron (ofwel de app) zuiver. Natuurlijk treedt er mogelijk op bepaalde frequenties vervorming van de DAC in de iPhone of iPad op, maar niets let u natuurlijk om een betere externe DAC aan te sluiten. Sterker nog: op meer recente uitvoeringen van deze apparaten hebt u geen keuze, want daar ontbreekt een hoofdtelefoonaansluiting. Last but not least is Tone Generator Pro ook prima bruikbaar als een snelle tool om te checken of alle aansluitingen in uw installatie kloppen. Gewoon een 1 kHz toon aansluiten op de (al dan niet diverse) lijngang(en) en luisteren of u wat hoort. Ook defecten in bijvoorbeeld een speaker zijn zo te achterhalen. Blijkt bijvoorbeeld dat hoge tonen niet worden weergegeven, dan is er mogelijk iets mis met het scheidingsfilter of de tweeter. En mocht déze app niet helemaal bieden wat u wilt, zoek dan in de app store even naar function generator of tone generator. U ziet dan nog veel meer van dit soort handige virtuele meetinstrumenten verschijnen!