10.6 C
Haarlem
dinsdag, juni 6, 2023
Home Hi-Fi Fabrikanten Wilson Audio neemt condensatorfabriek over

Wilson Audio neemt condensatorfabriek over

0
Wilson Audio neemt condensatorfabriek over

Wilson Audio kan vanaf nu z’n eigen condensatoren fabriceren dankzij de overname van Reliable Capacitors, altijd handig natuurlijk.

Wilson Audio (die vindt u alhier) en Reliable Capacitors werkten al zo’n 30 jaar samen. De hoge kwaliteit die Reliable leverde moet duidelijk bevallen zijn. Zo goed blijkbaar, dat Wilson Audio de fabrikant maar heeft overgenomen. Daarmee haalt het een bijzonder bedrijf in huis dat handgemaakte condensatoren fabriceert met een tolerantie van +/- 0,2%. Inmiddels hebben de techneuten van Wilson het productieproces van de condensatoren zelfs alweer verder geoptimaliseerd. En daarmee worden vanaf nu de speciaal voor Wilson Audio geproduceerde AudioCapX-condensatoren ingezet.

Wat is een condensator?

Overigens is een condensator een elektronisch onderdeel dat elektrische lading vasthoudt. De basisconstructie van een condensator is verrassend eenvoudig: twee geleiders gescheiden door isolatiemateriaal. Je kunt zelfs een condensator maken door simpelweg twee (geïsoleerde) draadjes in elkaar te draaien. Dat levert heel kleine capaciteiten op, die wel eens nodig zijn in HF-toepassingen. Op die manier kun je als bijvoorbeeld zendamateur snel een ‘custom-made’-condensator maken. Elektrolytische condensatoren (ofwel elco’s) bestaan uit een strook opgerold papier (zie afbeelding van Reliable Capacitors – nu dus onderdeel van Wilson Audio – hierboven) met daarop aan één kant een geleidende folie. Dat opgerolde geheel wordt in een elektrolytische vloeistof gedompeld en in een gesealde behuizing gestopt. Voordeel van dit type condensatoren is dat ze – afhankelijk van de lengte en breedte van het opgerolde papier-geleider-medium – een flinke capaciteit kunnen hebben. Ideaal dus voor bijvoorbeeld het afvlakken van een voedingsspanning. Een nadeel hebben ze ook: verkeerd gepoold aansluiten levert vaak een mooie explosie op. Vandaar dat de behuizing ook zo is geconstrueerd dat de druk nooit te hoog kan oplopen. Tenzij het heel snel gebeurt, dan is er geen ontkomen aan een knal. Kortom: let op de polariteit van een elco om al te spannende verrassingen te voorkomen. Bovendien geldt ook dat de gebruikte vloeistoffen in zo’n elco niet al te gezond zijn, een extra reden om voorzichtig te zijn met die dingen.