11 C
Haarlem
maandag, juni 5, 2023
Home Home Cinema - Custom Install Apple macOS Big Sur streamt Netflix in 4k

Apple macOS Big Sur streamt Netflix in 4k

0
Apple macOS Big Sur streamt Netflix in 4k

Er zijn veel grote veranderingen op komst bij Apple, en eentje daarvan is de mogelijkheid tot het bekijken van 4k Netflix-streams op uw Mac onder Big Sur.

MacOS Big Sur is de nieuwste versie van het besturingssysteem voor computers van Apple. Hierin zijn dusdanig grote veranderingen ten opzichte van voorgaande versies aangebracht, dat de fabrikant het versienummer van 10 naar 11 heeft verhoogd. Een van de minder opvallende wijzigingen is de mogelijkheid tot het afspelen van 4k-streams bij Netflix. Dat kon eerder niet, maar Safari – de standaard browser van macOS – klaart het klusje in de komende macOS zonder morren. Vanaf de herfst – de verwachte lanceertijd van Big Sur – geniet u dus in vol ornaat van de Netflix streamingdienst. Komt goed uit, want veel iMac’s – de desktop-computers van Apple – beschikken standaard over een 4k-monitor.

Vaarwel Intel

Voor de rest gaat Apple – zoals inmiddels wellicht bekend – een nieuw groot avontuur aan. Het bedrijf zegt Intel als processorleverancier vaarwel en schakelt over op eigen cpu’s gebaseerd op ARM-cores. De reden die Apple aanvoert is dat de ontwikkelingen bij Intel zo ongeveer tot een stilstand zijn gekomen, terwijl de eigen SoC’s (system on a chip, ofwel een – nagenoeg – compleet systeem op een chip) veel meer ademruimte en mogelijkheden tot innovatie bieden. Om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen wordt een emulator voor oude Intel-code ingezet op de nieuwe systemen met Apple’s eigen cpu’s. Ofwel: u kunt uw oude Intel-software die niet door ontwikkelaars omgebouwd wordt naar ARM-code nog blijven gebruiken. Apple geeft aan dat de hele transitie over twee jaar voltooid moet zijn. En ook dat de ‘oude’ op Intel gebaseerde Mac’s qua besturingssysteem nog jarenlang ondersteund gaan worden. Blijft wel de vraag over of het verstandig is om nu in een nieuwe Mac te investeren. Als uw bestaande systeem het nog prima doet: beter even een jaartje of wat daarmee uitzingen totdat de overstap helemaal achter de rug is, lijkt ons.