20.8 C
Haarlem
woensdag, mei 31, 2023
Home Personal Audio Hoofdtelefoons Koss klaagt Apple aan over hoofdtelefoon-patenten

Koss klaagt Apple aan over hoofdtelefoon-patenten

0
Koss klaagt Apple aan over hoofdtelefoon-patenten

Koss heeft Apple aangeklaagd. Het bedrijf vindt dat vijf patenten van hen betreffende de werking draadloze hoofdtelefoons geschonden zijn.

Patenten blijven toch wonderlijke dingen. Veel bedrijven lijken ze maar al te graag te (willen) misbruiken om snel geld mee te verdienen. Ook Koss lijkt nu die richting in te slaan. De hoofdtelefoonfabrikant vindt dat Apple een vijftal patenten van hen heeft geschonden. En – zo melden ze alvast – ook andere fabrikanten van hoofdtelefoons kunnen zaken tegemoet zien. De aanklacht draait vooral om de Striva-serie van Koss. Probleem is dat Koss claimt de technologieën die tegenwoordig gebruikt worden, al door hen voorspeld waren. In de vroege jaren van het nieuwe millennium ontwikkelde Koss een prototype draadloze hoofdtelefoon (in eerste instantie alleen de module met elektronica). Door marktomstandigheden is het destijds nooit verder gekomen dan een prototype. In Nederland zeggen wij dan ‘helaas, pindakaas’, in de VS start je een patentzaak.

Betalen!

Inmiddels ziet Koss met lede ogen aan hoe anderen met ‘hun’ idee weg zijn gelopen en goede sier maken. Daarbij opmerkend dat ze destijds alle moderne functies alsook bijvoorbeeld handsfree bellen al hadden voorspeld. En dus is er volgens de fabrikant maar één oplossing: royalties laten betalen voor het geleden leed. Opvallend is dat Koss in de aanklacht ruimschoots aandacht besteedt (en er zelfs mee begint) aan de eerste stereo hoofdtelefoon die door hen ontwikkeld is in 1958. Ruiken wij daar wellicht alvast een nieuw zaakje…?