Doorbraak cassette in het Verenigd Koninkrijk

0
cassette

In het Verenigd Koninkrijk zijn de eerste helft van dit jaar al bijna 65.000 cassettebandjes verkocht, wat een enorme hausse aan retro-liefde op dit vlak laat zien. Is ook de cassette nu aan een opmars bezig?

Of het te maken heeft met de voorliefde van Britten voor alles wat ‘traditioneel’ is? Of wellicht de Brexit, waar abonnees van allerlei streamingdiensten nog maar moeten afwachten wat ze moeten gaan betalen voor toegang tot hun geliefde tracks? Ach, het heeft waarschijnlijk meer te maken met het feit dat de aloude Sony Walkman die vorig jaar 40 jaar geleden op de markt verscheen. En dat er daardoor niet alleen meer aandacht is voor het medium cassette, maar ook dat er diverse retro-spelers voor het aloude bandje verschenen zijn gedurende de afgelopen tijd. Sowieso lijkt er bij een bepaalde groep jongeren een hang naar het verleden te bestaan. Baardje, bandje, u kent dat wel. Het antieke cassettebandje verkoopt hoe dan ook weer goed, zo lezen we bij onder meer Whathifi.

Minder geavanceerd als vroeger

Nu gebied de eerlijkheid wel te zeggen dat veel cassettespelers die nu uitgebracht worden minder vervolmaakt zijn dan de exemplaren van een decennia of wat terug. Vaak ontbreken allerlei extra’s, waaronder het toch wel essentiële Dolby-ruisonderdrukkingssysteem. Zelfs op recentelijk geproduceerde cassettedecks ontbreken deze features. Ook mechanisch is het allemaal wel wat minder dan voorheen. Aardige gimmicks als Bluetooth – om je cassettespeler draadloos aan een al even draadloze hoofdtelefoon te koppelen – verhelpen die tekortkomingen niet. Ook de betere lege Chrometapes (om het over Metal maar helemaal niet te hebben) zijn niet tot nauwelijks verkrijgbaar. Het moet allemaal echt een lo-fi-ervaring zijn. En ach, het zal vast ook z’n charme hebben. Tot ook de hedendaagse gebruiker ontdekt dat die cassette vast kan lopen, in de knoop kan raken of anderszins vervelende dingen kan doen. Een hype dus? Laten we het hopen. Tegelijkertijd geldt dat vinyl – natuurlijk ook een analoog systeem met al z’n specifieke dingetjes eromheen – een min of meer vaste plek in de markt veroverd lijkt te hebben. Waarom? Tja, blijkbaar zijn er nog altijd mensen die iets in hun handen willen houden. En dat mag natuurlijk!

Relatief

Overigens: het aantal van 65.000 verkochte bandjes in een half jaar tijd is veel. Zeker als de voorspellingen laten zien dat de verkoopaantallen dit jaar door de magische grens van 100.000 kunnen breken. Maar het is tegelijkertijd een schijntje in vergelijking tot wat er gestreamd en digitaal geconsumeerd wordt aan muziek. Veel nummers worden per stuk al ver boven de 100 miljoen maal gestreamd. Kortom: alles is relatief, ook de cassette.