EPOS: impact slechte audio op emotioneel welzijn

2
EPOS

EPOS laat weten dat ‘we niet voorbijgaan kunnen aan de impact die slechte audio heeft op ons emotionele welzijn. Kleine dagelijkse frustraties maken deel uit van een meer verontrustende situatie‘.

Tuurlijk, het is een beetje ‘wij van WC-Eend’. Maar desondanks zit er wel een interessante kern in het persbericht dat EPOS ons toestuurde. Een kern, die ook een beetje stof tot nadenken geeft. Want hoewel EPOS vooral op het bedrijfsleven is gericht met headsets en dergelijke, heeft de kwaliteit van audio duidelijk én ongemerkt invloed op ons welzijn. Vandaar dat we het hele bericht – uit monde van EPOS – hieronder tonen. En nee, geen sluikreclame of advertorial, gewoon een aardig verhaal. Kortom, lezen maar:

Ergernissen

We kunnen niet voorbijgaan aan de impact die slechte audio heeft op ons emotionele welzijn
Kleine dagelijkse frustraties maken deel uit van een meer verontrustende situatie. De gebeurtenissen in 2020 hebben medewerkers over de hele wereld in een stroomversnelling gebracht waarin werken op afstand de norm is geworden en waardoor de grenzen tussen werk en privé vervagen. Onderzoek van EPOS heeft uitgewezen dat 95% van de huidige beroepsbevolking toegeeft dat hun concentratie en efficiëntie op het werk lijdt onder tegenslagen op het gebied van audio. Dit resulteert in een emotionele impact, waarbij 35% van de ondervraagden gevoelens van frustratie, irritatie en ergernis heeft gemeld als gevolg van slechte audio. Wat verontrustender is, is dat het onderzoek ook uitwees dat 25% van de eindgebruikers stress ervaart en 15% van de respondenten zich zelfs schaamt of onzekerder is.

Stress

Slechte audio-ervaringen veroorzaken schade, niet alleen voor organisaties, maar ook voor het welzijn van mensen. Stressgerelateerde aandoeningen zijn een belangrijke oorzaak van ziekteverzuim bij medewerkers in Nederland. Het kost kost de economie rechtstreeks ongeveer 2,8 miljard euro per jaar.[1] De uitbreiding van technologieën om tegemoet te komen aan nieuwe manieren van werken, heeft geleid tot een aanzienlijke toename van het aantal telefoongesprekken en virtuele vergaderingen. Deze overstap naar de virtuele wereld heeft ertoe geleid dat er elke dag meer kleine frustraties worden ervaren. Voorbeelden hiervan die genoemd worden door respondenten zijn achtergrondlawaai (42%), dingen moeten herhalen (34%) en vragen of informatie kan worden herhaald (34%).[2]

Oplossingen zoeken

Volgens Sir Cary Cooper, hoogleraar organisatiepsychologie en -gezondheid aan de Manchester Business School, heeft een geleidelijke opbouw van deze frustraties een diepgaand effect op het emotionele welzijn van medewerkers. Dit is een reden tot bezorgdheid, aangezien emotionele stressoren kunnen leiden tot problemen die veel verder reiken dan alleen verloren productiviteit: “De laatste paar maanden hebben uitgewezen dat lawaaierige omgevingen die niet zijn bedoeld om in te werken, meer stressvolle situaties creëren, vooral in combinatie met hogere verwachtingen. Voor medewerkers die op afstand en via meerdere apparaten (mobiele telefoons, e-mails en communicatie- en samenwerkingsplatforms) met collega’s worden verbonden, is de vraag naar resultaatgericht werken vrijwel onmiddellijk toegenomen. Deze benadering van werken is echter niet houdbaar en het is aan de werkgevers om samen met hun medewerkers de correcte oplossing voor de situatie te vinden. Door samen te werken, kunnen bedrijven de beste oplossingen vinden die het moreel van het team ondersteunen, harmonie creëren en de productiviteit en efficiëntie optimaliseren.”

Thuiswerken een blijvertje

Miljoenen mensen over de hele wereld ontmoeten elkaar op een virtuele manier en die aantallen zullen naar verwachting alleen maar stijgen. Microsoft Teams heeft onlangs een nieuw dagelijks record gemeld van 2,7 miljard vergaderminuten op één dag[3]. Een groot deel van de wereldwijde beroepsbevolking blijft vanaf huis werken. Daarin schuilt echter de gevaarlijke gewoonte voor medewerkers om altijd maar ‘online’ en ‘beschikbaar’ te zijn. Het is nog nooit zo belangrijk geweest om de balans tussen werk en privé te bepalen, aangezien ‘altijd aan’-gedrag kan bijdragen aan hogere stressniveaus.

Overdaad schaadt

Wanneer mensen vanaf huis werken, moeten organisaties volgens dr. Cary Cooper er tevens over waken dat medewerkers onnodig naar het werk komen. Het gevoel “uit het oog, uit het hart” speelt vaak een rol bij medewerkers die op afstand werken. Om dit te verhelpen, wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van virtuele bijeenkomsten. Echter, deze toegevoegde vergaderingen leiden vaak niet tot een hogere productiviteit. Cooper beveelt aan ervoor te zorgen dat zowel werkgevers als medewerkers zich bewust zijn van het aantal georganiseerde vergaderingen en dat iedereen zich zou moeten afvragen; “Zou dit in ook via e-mail kunnen?”

Hoe worden wij beïnvloed door geluid?

Het open kantoor was ooit de standaard manier van werken voor de meeste organisaties, en een werkwijze die zou kunnen terugkeren. Voor de meeste medewerkers is er echter een nieuwe reeks uitdagingen ontstaan. Omdat veel mensen overal ter wereld op afstand blijven werken, vormt achtergrondgeluid een ernstige bedreiging. Niet alleen voor onze productiviteit, maar ook voor onze gezondheid. Tot nu toe hebben we niet vaak stilgestaan bij de negatieve impact die slechte audio heeft op onze emotionele welzijn. Het op afstand werken heeft dit probleem echter in de schijnwerpers gezet. De noodzaak om actie te ondernemen is in een stroomversnelling gebracht om te voorkomen dat het nadelige effecten heeft op de gezondheid van medewerkers. Als we de geluidsproblemen aanpakken waarmee mensen worden geconfronteerd, kunnen we de productiviteit en het welzijn van medewerkers snel verbeteren en daardoor het potentieel van onze medewerkers benutten.

Overprikkeling

Maar als iemand blootgesteld blijft aan storende en indringende geluiden door slechte audio, kan er een gestage opbouw plaatsvinden van vermoeidheid en stress . Dit komt doordat de sensorische overprikkeling van de audio de hersenen raakt, die als reactie hierop het stresshormoon cortisol aanmaken. Te veel cortisol kan de functies van prefrontale cortex van de hersenen afremmen. Dit is de kern van het emotionele leren en verwerken die ons in staat stelt om doordacht gedrag te reguleren, zoals logisch denken en plannen. Chronische geestelijke oververmoeidheid en verhoogde niveaus van cortisol kunnen leiden tot langdurige problemen. Blootstelling aan geluiden die een stressreactie teweegbrengen, zal een persoon onvermijdelijk verzwakken, met zowel mentale als fysieke problemen tot gevolg.

Schadelijk

“Als je ooit een dag hebt meegemaakt vol onderbroken en inefficiënte gesprekken, dan kan dit vermoeiend aanvoelen. Dit komt doordat de hersenen onnodige energie en cognitieve capaciteit verspillen om zich te concentreren op alleen het relevante en gewenste geluid”, zegt Jesper Kock, waarnemend hoofd van de afdeling Research & Development bij EPOS.. Hij vervolgt: “Wanneer deze inspanning over een periode van dagen, weken en maanden wordt uitgespreid, kan dit zeer schadelijk zijn voor het welzijn. Om deze redenen is het gebruik van een apparaat met een kwalitatieve luidspreker en microfoon om storende geluiden te elimineren, zo belangrijk geworden.”

Organisatiecultuur van welzijn

Bedrijven hebben over het algemeen een zorgplicht jegens hun medewerkers. Dit geldt met name bij het op afstand werken om ervoor te zorgen dat ze niet overbelast raken. Het bewaken van het welzijn van medewerkers dient van bovenaf geregeld te worden. Zo’n 79% van de besluitvormers zegt het erover eens te zijn dat goede audio-apparatuur als headsets, hoofdtelefoons en speakerphones, praktische oplossingen zijn voor het verminderen van de problemen met geluid, zowel tijdens (telefoon)gesprekken als daarna. Om het welzijn verder te verbeteren (het vermijden van stress op de werkplek en het reduceren van kleine dagelijkse frustraties), moeten besluitvormers optreden als voorvechters van richtlijnen en investeringen die dagelijkse stressfactoren wegnemen. Of dit nu problemen met audio zijn, een gebrek aan evenwicht tussen werk en privé, of zorgen over baanzekerheid.

[1] Volgens de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), een onderzoek van TNO en CBS (2018).
[2] EPOS – Inzicht in geluidservaringen https://www.eposaudio.com/en/gb/enterprise/insights/articles/understanding-sound-experiences
[3] https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/blog/2020/04/09/remote-work-trend-report-meetings/

Over EPOS

EPOS is een bedrijf dat audio- en video-oplossingen ontwikkelt en apparaten verkoopt voor zakelijke professionals en de gaming community. Het in Denemarken opgerichte bedrijf heeft als basis toonaangevende en geavanceerde technologieën, en biedt hoogwaardige audio- en video-oplossingen met design, technologie en prestaties als belangrijkste graadmeters.

EPOS is opgericht om de bedrijfsonderdelen van de joint venture, bekend als Sennheiser Communications, te weten Sennheiser Electronic GmbH & Co. KG en Demant A/S, te laten ontwikkelen in een verschillende opzet. Naast de introductie van een nieuw portfolio met een eigen merk blijft EPOS het huidige portfolio van Sennheiser Communications verkopen onder de gezamenlijke naam EPOS | SENNHEISER.

EPOS is onderdeel van de Demant Group – een wereldwijde, toonaangevende bedrijvengroep op het gebied van audio- en gehoortechnologieën. In die hoedanigheid kan het bedrijf bogen op meer dan 115 jaar ervaring op het gebied van innovatie en geluid. Het hoofdkantoor van EPOS staat in Kopenhagen en het bedrijf is werkzaam in de internationale markt met kantoren en partners in meer dan dertig landen.

Meer informatie op www.eposaudio.com.

2 REACTIES

  1. Sorry, maar dit een hoop geleuter in de ruimte !! Dit klinkt alsof geluidsreproductie de hoofdoorzaak is van stress in deze tijd van grote veranderingen als gevolg van Covid-19. Ik zie dit als een zoveelste verzonnen “onderzoek” dat “iets” aanwijst als een “oorzaak voor een probleem”. Dit is niet alleen “wij van WC-eend”, maar ook de man in witte jas die verteld dat de tandpasta van merk X het beste is. Ik geloof best dat communicaite door middel van goede geluidsproductie belangrijk is, maar dat een minder goed geluid tot stress leidt is, mijns inziens, een brug te ver. Misschien dat dit geldt voor een heel klein percentage die continue met headsets hun werk moeten doen (callcenters en dergelijke), maar dan nog zal stress het aan veel meer factoren ten grondslag liggen. Dat zou hetzelfde zijn dat je zegt dat muziek dat via een transistorradiootje wordt beluisterd tot stress leidt. Ik ken genoeg mensen die het geen bal interesseert op welke manier geluid of muziek tot hen komt. Datzelfde geldt ook voor communicatie-apparatuur. Ik denk eerder dat gemiddelde “audioot” er stress van kan krijgen vanwege het streven naar “het perfecte geluid”, voor zover je dat zou kunnen bereiken. Ik geloof best dat Epos goede oplossingen heeft, maar daarvoor hoeven ze geen witte jas aan te trekken en hun klant te overtuigen van “DE oplossing” van “HET probleem”. Ik trek de WC nog wel een keer door zodat die eend wordt doorgespoeld ….. !!