12 C
Haarlem
maandag, juni 5, 2023
Home Streaming Audio LEEDH processing voor Lumïn streamers

LEEDH processing voor Lumïn streamers

0
LEEDH processing voor Lumïn streamers

Lumïn voegt LEEDH processing toe aan z’n streamers, dit zorgt bij digitale volumeregeling voor een aanmerkelijke verbetering van de geluidskwaliteit.

‘Standaard processing algoritmes voor het digitaal regelen van het volume hebben niet zelden een negatieve invloed op de weergave kwaliteit door onder andere afrondingsfouten. Daarom wordt er vaak voor een analoge volumeregeling in een audiosysteem gekozen. Maar dankzij LEEDH processing technologie behoren deze afrondingsfouten tot het verleden en is er sprake van een echte ‘Lossless’ digitale volume regeling. Een echt hoorbare verbetering, die een analoge volume regeling overbodig maakt’, zo laat importeur Look & Listen weten. Kortom: LUMÏN-gebruikers hebben nu de mogelijkheid om LEEDHProcessing Volume Control te gebruiken in plaats van het standaard processing algoritme. Deze feature kwam onlangsvoor alle Lumïn eindgebruikers beschikbaar via een (gratisupdate.

Wat is LEEDH Processing?

LEEDH Processing is een innovatie van Gilles Millot van Acoustical Beauty, een Franse fabrikant van high end audiodie al verschillende patenten heeft voor zijn innovatieve ontwerpen en technologieën, zo meldt Look & Listen. Even puntsgewijs op een rijtje wat LEEDH Processing nou precies inhoudt:

  • Een innovatief nieuw digitaal algoritme voor volumeaanpassing dat afrondingsfouten elimineert.
  • Past de amplitude van het digitale signaal nauwkeurigaan, zonder enige vormverandering en zonder enige vorm van informatieverlies.
  • Gebruikt efficiëntere volumewaarden voor gehele getallen om de integriteit van audio-informatie te behouden tijdens daaropvolgende DAC-conversie.
  • Lage processing voedingsvereisten ontlasten CPU-bronnen.
  • Maakt een voorversterker in veel systemen overbodig.

Ronkende review

Joël Chevassus, een fan van LEEDH Processing, had dit te melden in de Blue Moon Award winnende recensie van de LUMÏN X1 en de LUMÏN AmpHet meest indrukwekkende kenmerk van de combo verstopte zich in de X1-streamer met de nieuwe LEEDH-processor aan boord, die een voorversterker overbodig maakt, hoe goed ook. Lumïn zal ongetwijfeld het bedrijf worden dat LEEDH Processing voor PCM/DSD populair zal maken maakt voor heel betaalbare prijzen. LEEDHProcessing heeft de prestaties van de netwerkspelers van Lumïn aanzienlijk verbeterd. Er is meer helderheid, meer detail, een beter timbre, hogere dynamiek en minder vervorming. Het is een beetje ingewikkeld om uit te leggen wat er precies gebeurt, maar zodra je LEEDH volumeregeling activeert, begrijp je in hoeverre alle gangbare voorversterkers hun eigen kleur toevoegen.”

Lossless digitale volumeregeling

Look & Listen legt het verder uit: ‘Sommige digitale bewerkingen vergroten het benodigde aantal bits voor het coderen van het verwerkte signaal. Dit aantal bits kan dus de limiet van de DAC-conversie overschrijden, wat een afkapping van het signaal vereist. Deze afknotting vernielt inderdaad een deel van de informatie in het signaal. Het LEEDH Processing-principe biedt uitkomst en bestaat uit het minimaliseren van het aantal extra bits om het verlies van informatie door afknotting te verminderen of te elimineren’.

Concreet

De LEEDH PROCESSING maakt het mogelijk om de volgende digitale bewerkingen te optimaliseren:

  • Volumeregeling
  • Up-sampling
  • Filtering
  • Bestandscompressie

De eerste commerciële toepassing van de LEEDH PROCESSING heeft betrekking op volumeregeling. Look & Listen: ‘Het belangrijkste probleem is om vast te stellen of de gebruikelijke afkapping van gegevens, vanwege de ruisvloer in D/A-converters, vergeleken met ons eigen algoritmein feite hoorbaar is of niet. Deze LEEDH technologie, die nu beschikbaar is op het hele scala van LUMÏN-netwerkspelers, maakt een dergelijke A-B-vergelijking mogelijk, omdat de LEEDH-PROCESSING rechtstreeks kan worden uitgeschakeld via de instellingen van de Lumïn-app. Dan is het mogelijk om de gebruikelijke ditheringtechniek te vergelijken met de gepatenteerdeLEEDH technologie. Dus iedereen kan zich vergewissen van de voordelen van het LEEDH PROCESSING-volume en van het verlies van informatie die wordt gecreëerd door conventionele volumeregelaars binnen zowel het digitale-, ongeacht het aantal bits, als analoge domein‘.