13.9 C
Haarlem
dinsdag, juni 6, 2023
Home Hi-Fi Alpha Audio start database met sound-samples

Alpha Audio start database met sound-samples

3
Alpha Audio start database met sound-samples

Het is de lezers van Alpha Audio wel bekend dat we bij Alpha Audio dingen soms wat ánders aanpakken. Denk aan de ‘live-stream reviews‘ waarmee we in november 2019 zijn gestart en die nu maandelijks plaatsvinden. Aanvullend plannen we nu live Q and A’s en plannen we in samenwerking met Artone Studio’s nu live interviews met kopstukken uit de industrie. Dat is wat lastig in Corona-tijd, maar we doen ons best. Wat kan er nu nog aan toegevoegd worden? Nou: ‘real life’ samples! 

Live Stream reviews zijn ontzettend leuk om te doen. Het is interactief, puur én superleerzaam met alle feedback van u: de kijker. U én wij krijgen ook in twee tot drie uur – soms langer – een bijzonder goed idee van de verschillen van de producten waarmee we aan het werk zijn. Nu zal niet iedereen de complete livestream bekijken. Logisch: het kost veel tijd. En hoewel de Youtube-streams bijzonder goed klinken door de inzet van professionele apparatuur aan onze kant, is het niet lossless: Youtube comprimeert altijd. Kortom: voor de écht kritische lezers zou het interessant zijn als er een manier is om ‘lossless’ te vergelijken. En dat hebben we nu!

Lossless sample downloads

We maken – indien mogelijk – sinds een tijdje samples van de apparatuur die we binnen krijgen. Dat wil zeggen: we maken hoogwaardige opnames van een paar test-tracks. Dat doen we met dezelfde apparatuur die we voor de livestreams gebruiken.

 • Rode TF5 microfoons
 • Grace M108 microfoonversterker
 • Grimm TPR-bekabeling
 • Benchmark AD16 AD-converter met RME-interface

Deze opnames gaan ofwel onze streaming-software in, of direct een wav-recorder. Denk aan Reaper. We nemen op in 24-bit / 48 kHz. Dat is genoeg voor een lossless sample.

Nu kunnen we deze files – veelal zo’n 40 tot 50 MB (Megabyte) niet zomaar verspreiden via clouddiensten. Opslagcapaciteit is dan echt een probleem. We hebben nu al gigabytes aan bestanden en dat wordt alleen maar meer. Daarbij is de navigatie niet altijd even handig én zijn er policies van toepassing als het gaat om hoeveelheid bandbreedte die gebruikt wordt. Tevens laten niet alle diensten het toe direct te spelen vanuit de browser. Kortom: we hebben besloten dit zelf te hosten zodat we continuïteit en kwaliteit kunnen garanderen. Al zal bandbreedte een uitdaging gaan worden. Maar goed: als glasvezel hier beschikbaar is, gaan we over.

In de artikelen

We verwerken de samples met een directe link in de reviews. Voorbeelden zijn:

3 REACTIES

   • Dat zeker ! De tijd dat bv ik eraan kan spenderen , zal natuurlijk wat beperkter zijn, geldt voor de meesten onder ons denk ik, maar nuttig is het wel ! Zo heb ik bv de sample van de NAD M33 en Focal op Youtube vergeleken met die van mijn eigen Lintons met de Audiolab, daar is de presentatie van de laatste twee duidelijk iets kaler maar gezien het prijsverschil, helemaal niet slecht vind ik.

    En future proof klopt ook : ik heb eens een Q en A gevolgd van een aantal weken geleden , gewoon omdat ik nu even tijd had. Waar je het oa over de Chinese opkomst van (super)DAC’s van Audio GD , Denafrips enz hebt en of dit wel moreel verantwoord is.

    Goed bezig zou ik zeggen !

    Groeten