14.5 C
Haarlem
maandag, juni 5, 2023
Home Muziek Buma/Stemra keerde in 2019 opnieuw recordbedrag uit aan leden

Buma/Stemra keerde in 2019 opnieuw recordbedrag uit aan leden

0
Buma/Stemra keerde in 2019 opnieuw recordbedrag uit aan leden

Buma/Stemra keerde in 2019 opnieuw recordbedrag uit aan leden, zo meldt de organisatie. Verder is Marleen Kloppers benoemd tot CFO en bestuurder.

De jaarcijfers van muziekrechtenorganisatie Buma/Stemra lieten over het jaar 2019 opnieuw een verbetering zien ten opzichte van het vorige jaar. De opbrengsten uit het muziekauteursrecht zijn in 2019 in vrijwel alle marktsegmenten gestegen en kwamen uit op 219,7 miljoen euro, een stijging van 3%. De cijfers zijn vandaag gepresenteerd aan de Algemene Ledenvergadering van Buma/Stemra. Op de ledenvergadering werd Marleen Kloppers benoemd tot CFO en statutair bestuurder van de organisatie. Zij volgt daarmee Siebe van Elsloo op.

Toename van 5%

In 2019 is in totaal 190,0 miljoen euro uitgekeerd. Hiervan is 179,1 miljoen euro aan auteursrechtgelden uitbetaald aan auteursrechthebbenden in binnen- en buitenland. Het restant van 10,9 miljoen euro is toegevoegd aan het Fonds voor Sociaal en Culturele doeleinden. In 2018 ging het om 180,7 miljoen euro. Dit is een toename van ruim 5%. De beheerskosten waren met 26,2 miljoen euro ruim 10% lager dan in 2018 en komen uit op 11,9% van de geïncasseerde auteursrechtgelden. Dit valt ruim binnen de door de Wet Toezicht gestelde kostennorm van 15%. Buma/Stemra verstevigt mede door deze resultaten haar internationale positie als goed presenterende collectieve beheersorganisatie.

RTV

Radio en TV zijn opnieuw het grootste marktsegment met een opbrengst van 77,3 miljoen euro. De Nederlandse livesector liet over 2019 een inkomstenstijging zien van 1,1 miljoen euro met een incasso van 35,2 miljoen euro. De grootste toename ten opzichte van vorig jaar laat Online zien: een plus van 7,5 miljoen naar in totaal 26,5 miljoen euro.

Stijgende lijn voortgezet, maar corona hakt erin

Bernard Kobes, CEO Buma/Stemra: “In 2019 is de stijgende lijn van de afgelopen jaren in de inkomsten voor onze rechthebbenden voortgezet. Het beeld voor 2020 is als gevolg van de coronacrisis echter slecht. Met name door het stilvallen van de inkomsten uit de livesector en horeca, verwachten wij in 2020 een terugval in de inkomsten van 20% tot 25%. Buma/Stemra heeft een aantal initiatieven opgestart om onze rechthebbenden te ondersteunen, waaronder het Noodfonds Muziek. Ook hopen wij dat de overheid in 2021 deze belangrijke economische sector zal ondersteunen”.

Marleen Kloppers CFO en bestuurder

Vandaag werd Marleen Kloppers benoemd tot CFO en bestuurder van Buma/Stemra. Marleen Kloppers heeft meer dan 25 jaar ervaring als financieel manager/directeur en toezichthouder met een focus op financieel management. Daarnaast heeft Marleen Kloppers ervaring in de aansturing van IT projecten. Verder heeft zij management- en bestuurlijke ervaring in zowel de profit- als de non-profit sector. Marleen Kloppers: “Ik ben blij dat ik mijn kennis en ervaring bij Buma/Stemra in kan zetten en ben dankbaar voor het vertrouwen dat is uitgesproken door de benoeming tijdens de Algemene Ledenvergadering”.

Blije raad

Josephine de Zwaan, voorzitter Raad van Toezicht Buma/Stemra: “De Raad van Toezicht dankt Siebe van Elsloo zeer hartelijk voor zijn enorme inzet voor Buma/Stemra en de rechthebbenden en voor de goede samenwerking. De benoeming van Marleen Kloppers door de Algemene Ledenvergadering volgt op een zorgvuldig doorlopen procedure. Marleen Kloppers geeft blijk van een goed begrip van de strategische vraagstukken en dilemma’s voor Buma/Stemra, vooral vanuit het financiële en ICT perspectief. De Raad is verheugd over de benoeming en kijkt vol vertrouwen uit naar de samenwerking.”

Een overzicht van de jaarcijfers 2019 en de halfjaarcijfers 2020 is vindbaar via deze link.

Over Buma/Stemra

Buma/Stemra vertegenwoordigt componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers. De organisatie zorgt voor een vergoeding voor muziekgebruik op onder andere radio, TV, streamingdiensten, podia en in horeca, winkels en bedrijfsruimtes. Daarnaast promoot Buma/Stemra het Nederlands auteursrecht in zowel binnen- als buitenland. Zo wordt bijvoorbeeld Nederlandse componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers een internationaal podium geboden door belangrijke evenementen als Eurosonic Noorderslag en het Amsterdam Dance Event te ondersteunen.