20.7 C
Haarlem
zondag, juni 11, 2023
Home Hi-Fi CD-spelers Rotel presenteert modellen ter ere van Ken Ishiwata

Rotel presenteert modellen ter ere van Ken Ishiwata

0
Rotel presenteert modellen ter ere van Ken Ishiwata

Rotel heeft de A11 geïntegreerde versterker en de CD11 cd-speler uitgebracht in een speciale uitvoering ter herinnering aan Ken Ishiswata. De meester zelve heeft er nog aan meegewerkt.

Ken Ishiwata was natuurlijk een legende die z’n stempel stevig op de hifi-industrie gedrukt heeft. Onder meer Rotel bracht speciale versies uit die door Ishiwata geoptimaliseerd waren. Vorig jaar september was het weer zover en werd bij Rotel weer vol goede moed begonnen aan een project met de grootmeester rondom de A11 en CD11. Onder leiding van Ishiwata werden de eerste prototypen geproduceerd. De resultaten daarvan bekoorden Rotel en dus werd het groene licht gegeven voor de uiteindelijke versie. In de A11 geïntegreerde versterker werden specifieke onderdelen geselecteerd die tot verbeteringen in de gehele signaalweg moeten leiden. Zo werden in de versterkertrap alle tien de condensatoren en twee weerstanden vervangen. In de voorversterker werden 6 condensatoren – de helft van het aanwezige aantal – vervangen. Toegevoegd werd custom made dempingsmateriaal om invloeden van mechanische trillingen en ‘rininging’ nog verder tegen te gaan.

Project gered door vele handen

In de CD11 werden 8 condensatoren en een weerstand in de DAC-schakeling gewijzigd. In de voeding legden legden alle negen standaardcondensatoren het loodje en werden vervangen door betere soortgenoten. Verder werd uitgebreid aandacht besteed aan het dempen van trillingen plus mechanische en elektrische aarding. Helaas overleed Ishiswata vorig jaar november, nog voor het project compleet beëindigd was. Een aantal medewerkers van hem – inclusief persoonlijke vriend Karl-Heinz Fink – sprongen vrijwillig bij om het project af te maken volgens de visie van Ishiwata. De resulterende Rotel A11 Tribute en CD 11 Tribute zijn zo ongeveer nu beschikbaar. En zoals altijd geldt dat de modellen die door Ishiwata onder handen genomen zijn weliswaar iets duurder zijn dan de standaardmodellen, maar zéker niet astronomisch geprijsd. Beide apparaten van Rotel zijn leverbaar in zwart en zilver. de De A11 Tribute kost u €599 en de CD 11 Tribute €499. En dat zijn toch heel aantrekkelijke prijzen!