11.6 C
Haarlem
woensdag, mei 31, 2023
Home Home Cinema - Custom Install AV Receivers Ernstige bug in HDMI 2.1 chips treft nieuwste hardware

Ernstige bug in HDMI 2.1 chips treft nieuwste hardware

0
Ernstige bug in HDMI 2.1 chips treft nieuwste hardware

U bent van plan een van de op springen staande nieuwe gameconsoles aan te schaffen? Om deze via uw AV-installatie op tv aan te sluiten? Een bug in veelgebruikte HDMI 2.1 chipsets levert dan wellicht een zwart beeld op.

Een serieuze bug in de veelgebruikte HDMI 2.1 chipset van Panasonic maakt het doorsluizen van hoge resoluties in combinatie met hogere framerates (denk aan bijvoorbeeld 4K / 120 fps) onmogelijjk. Het Duitse Heisse ontdekte dat na koppelen van onder meer de op springen staande gloednieuwe Xbox en een nieuwe NVIDIA videokaart. In beide gevallen blijkt het signaal bijvoorbeeld wél op een tv getoond te worden als deze rechtstreeks op de bron wordt aangesloten, maar niet via een AV-receiver met de bewuste HDMI 2.1 chipset aan boord. Die chips zitten in apparatuur van onder meer nieuwe AV-receivers van Denon, Marantz en Yamaha. Grootste probleem: het betreft een hardwarefout die niet via een firmware-update is op te lossen.

Vervangende chipsets halverwege volgend jaar

Ook sommige HDMI 2.1 capabele televisies kunnen – ondanks de belofte – niet overweg met bepaalde ‘high end’ resoluties en framerates. Of bijvoorbeeld ook de nieuwe Sony PS5 getroffen is, is vooralsnog onbekend. Maar de kans is vrij groot, gezien het feit dat de oorzaak niet in de bronnen gezocht moet worden. Een oplossing is terugschakelen naar een lagere resolutie en/of framerate, maar daar koopt u natuurlijk geen nieuwe 4K of 8K bron voor. Pas vanaf halverwege volgend jaar worden vervangende en foutloze HDMI 2.1 chipsets verwacht. Problem daarbij is dan natuurlijk weer dat u als consument aan de buitenkant van een apparaat niet kunt zien welke chips er precies in zitten, en welk versienummer die hebben.