11 C
Haarlem
maandag, juni 5, 2023
Home Muziek Investeringsfonds Muziek overvraagd

Investeringsfonds Muziek overvraagd

0
Investeringsfonds Muziek overvraagd

Het Investeringsfonds Muziek blijkt uitermate populair. Een dag nadat auteursrechthebbenden zich konden inschrijven zijn al meer aanvragen binnengekomen dan er werkbijdragen uitgegeven kunnen worden.

Het Investeringsfonds Muziek is een initiatief van Buma/Stemra in samenwerking met de Federatie Auteursrechtbelangen en het Ministerie van OCW. De belangstelling ervoor is groot. Een dag nadat auteursrechthebbenden zich konden inschrijven al meer aanvragen binnengekomen dan er werkbijdragen uitgegeven kunnen worden. Het Investeringsfonds Muziek is er voor de productie van nieuwe muziek. Iedereen die op structurele wijze een inkomen verdient met muziekauteursrecht, kan een werkbijdrage aanvragen. In totaal kunnen er 636 werkbijdragen uitgekeerd worden voor een totaalbedrag van € 2.5 miljoen. Op de eerste dag, 12 oktober, stond de teller op ruim 700 aanvragen en nog steeds komen er aanvragen binnen. Dat is ook nog zinvol, omdat er sprake is van een grote overvraging op sommige categorieën, waar er op andere nog ruimte is, zo meldt de organisatie.

Nood is hoog

Arda Gerkens, voorzitter van de onafhankelijke beoordelingscommissie: “Het is ontzettend mooi om te zien hoeveel creativiteit het fonds losmaakt. Dat is natuurlijk ook precies wat het fonds beoogd heeft. De behoefte van auteurs en uitgevers om te creëren is duidelijk heel erg groot. Ik ben blij dat het fonds daartoe kan bijdragen.” Bernard Kobes, voorzitter Raad van Bestuur Buma/Stemra: “Het enorme aantal aanvragen laat zien dat de nood hoog is. Zeker nu de horeca de komende weken weer dicht is, zullen de inkomsten uit auteursrecht voor onze leden verder afnemen. Dit fonds helpt hen om tóch nieuwe muziek te maken. Ik hoop dat er ook in het tweede steunpakket voor de culturele sector geld beschikbaar komt voor auteursrechthebbenden, want het leed is nog lang niet geleden.”

Auteursrechthebbenden kunnen nog tot 9 november een aanvraag indienen. De onafhankelijke beoordelingscommissie hoopt 4 weken daarna alle aanvragen beoordeeld te hebben, waarna de werkbijdragen spoedig uitgekeerd zullen worden.

Over Buma/Stemra

Buma/Stemra vertegenwoordigt componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers. De organisatie zorgt voor een vergoeding voor muziekgebruik op onder andere radio, TV, streamingdiensten, podia en in horeca, winkels en bedrijfsruimtes. Daarnaast promoot Buma/Stemra het Nederlands auteursrecht in zowel binnen- als buitenland. Zo wordt bijvoorbeeld Nederlandse componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers een internationaal podium geboden door belangrijke evenementen als Eurosonic Noorderslag en het Amsterdam Dance Event te ondersteunen.