12.2 C
Haarlem
vrijdag, juni 2, 2023
Home Hi-Fi Meridian gaat partnerschip met HiPhi aan

Meridian gaat partnerschip met HiPhi aan

0
Meridian gaat partnerschip met HiPhi aan

Meridian ziet blijkbaar een mooie toekomst in de Chinese elektrische auto HiPhi, van Human Horizons. Vandaar dat ‘t een partnerschap is aangegaan.

Hoewel voorzichtig aan de twijfels rijzen over de elektrische auto als dé toekomst voor het ijzeren ros (de energie om ze op te laden moet toch bijvoorbeeld ook ergens vandaan komen), zijn ze redelijk populair in het lease-segment. En dat is natuurlijk ook waar traditioneel veel geld wordt omgezet door autofabrikanten. Het Chinese Human Horizons wil maar al te graag een graantje van de elektrische hype meepikken en ontwikkelde de HiPhi. Deze CUV heeft volgens de makers een bereik van maximaal 400 mijl (een dikke 640 kilometer) op één lading. Uiteraard sterk afhankelijk van snelheid en rijgedrag. En – zo moet Meridian gedacht hebben – bij wat langere ritten hoort natuurlijk een fatsoenlijk klinkend stukje muziek. Wat wat ons betreft vanzelfsprekend geen verkeerde gedachte is. Hoe dan ook, een partnerschap tussen beide fabrikanten was snel bezegeld.

12 kanalen

Meridian is dan ook eens om tafel gaan zitten met de bouwers van de HiPhi. En ontwikkelde een in-car audiosysteem bestaande uit een eindversterker met een vermogen van maximaal 600 Watt, Meridian Re-Q en Meridian Digital Precision-technieken. In totaal zijn maar liefst 12 onafhankelijke kanalen gebruikt om een complete onderdompeling in het geluid door de hele auto heen te krijgen. Perfect Balance moet garant staan voor de beste prestaties op elk geluidsvolume, waarbij ook de sub correct wordt aangestuurd. Intelli_Q past het geluid aan aan de cockpit van de auto, zodat het zo optimaal mogelijk wordt weergegeven. De HiPhi moet eind dit jaar in productie gaan en vanaf 2021 beschikbaar zijn in China. Later dat jaar moet de wagen wereldwijd uitgerold worden. De enige kritische noot die er wat elektrisch rijden is, is het al genoemde energieprobleem. Laden van elektrische auto’s kost niet alleen tijd, maar zorgt – als ze breed uitgerold worden – voor een enorme belasting van het elektriciteitsnet. Windmolens en zonnepanelen kunnen nog altijd niet aan deze vraag voldoen. Vandaar dat de autoindustrie toch weer steeds meer kijkt naar waterstof als brandstof. Net zo schoon als elektrisch rijden, maar een stuk praktischer in het dagelijks gebruik. En bovendien worden we niet geconfronteerd met een enorme bak werk aan het eind van de levensduur van een elektrische auto, waarbij het veel werk en energie kost om alle milieuonvriendelijke batterijen te recyclen. Dat geheel terzijde, voor car-hifi maakt dat allemaal weinig uit natuurlijk.