11.6 C
Haarlem
woensdag, mei 31, 2023
Home Luidsprekers Actief Q Acoustics presenteert Q Active speakers

Q Acoustics presenteert Q Active speakers

3
Q Acoustics presenteert Q Active speakers

Q Acoustics brengt twee nieuwe speakers uit: de Q Active-serie. Een zuil en een boekenplank-exemplaar, beiden draadloos.

Kabels in de huiskamer: niemand wordt er écht vrolijk van. En dankzij moderne draadloze technieken is dat ook nergens meer voor nodig. Zo bewijst ook Q Acoustics maar weer eens met de nieuwe Q Active-luidsprekerserie. Zowel de zuil Q Active 400 als de boekenplankspeaker Q Active 200 (zie afbeelding bovenaan dit artikel) zijn actieve exemplaren, met elk hun eigen versterker- en DSP-modules aan boord. Waarbij communicatie tussen en van en naar de speakers draadloos plaatsvindt. Streamen, het weergeven van tv-geluid en natuurlijk Bluetooth ontbreken evenmin. Nu is Q Acoustics natuurlijk primair een luidsprekerfabrikant, dus loont het de moeite vooral eerst eens in de techniek aan die kant te duiken.

BMR drivers

Q Acoustics heeft gekozen voor BMR driver units. Deze zijn in staat om zowel midden als hoge tonen weer te geven, wat vanzelfsprekend een scheidingsfilter scheelt. Verder stralen ze het geluid breed uit, wat zorgt voor een panoramisch geluidsbeeld. Hoge dynamiek en lage warmte-ontwikkeling dankzij een verhoudingsgewijs grote spreekspoel zijn eveneens mooi meegenomen. In de zowel de Q Active 200 als 400 treft u een dubbel setje BMR’s aan. Voor de lage tonen is voorzien in een geïntegreerde subwoofer, bestaande uit één (200) of twee (400) long-throw basdrivers gebouwd in een 114 mm gegoten metalen frame. Een driver is naar voren gericht; de andere naar beneden (400) of naar achteren (200). In de nieuwe Q Acoustic zuilen (ofwel de 400) worden deze lagetoners aangestuurd door aparte versterkers.

Connectiviteit

Via de Q Active hub koppelt u bestaande en bekabelde systemen aan de draadloze speakers. Handig, want de hub zet u dan natuurlijk in de buurt van uw hifi, tv en gameconsole (om maar wat te noemen). Kabels daar zijn makkelijker weg te werken en bovendien lekker kort te houden. Op de hub sluit u zowel analoge als digitale bronnen aan, de analoge ingang is zelfs schakelbaar tussen lijnniveau en phono MM. De TV koppelt u via HDMI (ARC) en wat de digitale kant betreft is er een Toslink-ingang. Mocht u het willen, dan is er verder een Sub out-uitgang aanwezig. Last but not least geldt dat de Q Active hub can Q Acoustics tevens fungeert als stand-alone streamer die ook Roon Ready is. Spotify Connect, AirPlay 2, Bluetooth en UPnP vallen eveneens onder het takenpakket van de hub. Tot slot is voor de liefhebbers contact met slimme assistent Alexa mogelijk.