20.9 C
Haarlem
zaterdag, juni 3, 2023
Home Muziek TikTok en Buma/Stemra sluiten licentieovereenkomst

TikTok en Buma/Stemra sluiten licentieovereenkomst

0
TikTok en Buma/Stemra sluiten licentieovereenkomst

TikTok, ‘s werelds grootste platform voor korte mobiele video’s, heeft een overeenkomst gesloten met muziekauteursrechtenorganisatie Buma/Stemra.

De overeenkomst tussen TikTok en Buma/Stemra bouwt voort op de bestaande relatie tussen de beide organisaties. TikTok heeft op dit moment in Europa 100 miljoen actieve gebruikers op haar platform. Onder de leden van Buma/Stemra én TikTok gebruikers bevinden zich grote sterren, waaronder het DJ-trio Kris Kross Amsterdam. Hun muziek wordt niet alleen in Nederland op TikTok beluisterd, maar ook wereldwijd.

Te gek nieuws

Buma/Stemra lid Sander Huisman van Kriss Kross Amsterdam: “Dit is te gek nieuws. Wij gebruiken zelf ook regelmatig TikTok en zien ook hoe onze fans reageren op onze muziek via de app. Natuurlijk is het voor ons, net als andere artiesten, een fantastische manier om met fans in contact te komen en onze muziek te promoten. Muziek is een essentieel onderdeel van het succes van TikTok, dus het is wel zo fair dat wij als makers van diezelfde muziek hier dankzij Buma/Stemra aan mee verdienen!”

Betaling van auteursrecht

Ole Obermann, Global Head of Music van TikTok: “Deze overeenkomst met Buma/Stemra verzekert de betaling van gelden uit het auteursrecht aan Nederlandse muziekauteurs en onderstreept de inzet van TikTok om makers te betalen als hun muziek is gebruikt. Muziekliefhebbers wereldwijd kunnen hun eigen creativiteit kwijt op ons platform, gebruikmakend van het muzikale talent van gerenommeerde Nederlandse producenten, DJ’s en songwriters. Ik ben heel blij dat we voortbouwen op de bestaande relatie en zo deze meerjarige overeenkomst hebben kunnen sluiten.”

Blij

Bernard Kobes, CEO Buma/Stemra: “We zijn heel blij dat de stevige, maar constructieve onderhandelingen met TikTok hebben geleid tot deze overeenkomst. Het is goed nieuws voor onze schrijvers en uitgevers, zeker in deze tijd waarin het inkomen uit andere markten zo gedaald is. We zien er naar uit om deze samenwerking in de toekomst verder uit te bouwen samen met TikTok en onze leden.”

Impuls

Als onderdeel van de overeenkomst gaat TikTok samenwerken met de leden van Buma/Stemra, zodat schrijvers en uitgevers van muziek de mogelijkheden van het platform optimaal kunnen benutten. TikTok geeft een grote impuls aan muziekgebruik via het platform voor korte video’s. Het speelt ook een groeiende rol bij de verbinding tussen muziekmakers en een wereldwijd publiek, door het aanbieden van een open podium waarop hun talent ontdekt kan worden en gebruikt kan worden in video’s.

Over TikTok

TikTok is het toonaangevende platform voor korte mobiele video’s: ‘Onze missie is om mensen te inspireren en verrijken door ze een creatief thuis te geven en een authentieke, onderhoudende en positieve ervaring te bieden. TikTok heeft wereldwijd kantoren in Los Angeles, New York, Londen, Parijs, Berlijn, Dubai, Mumbai, Singapore, Jakarta, Seoul en Tokio’.

Over Buma/Stemra

Buma/Stemra vertegenwoordigt componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers. De organisatie zorgt voor een vergoeding voor muziekgebruik op onder andere radio, TV, streamingdiensten, podia en in horeca, winkels en bedrijfsruimtes. Daarnaast promoot Buma/Stemra het Nederlands auteursrecht in zowel binnen- als buitenland. Zo wordt bijvoorbeeld Nederlandse componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers een internationaal podium geboden door belangrijke evenementen als Eurosonic Noorderslag en het Amsterdam Dance Event te ondersteunen. Meer info op www.bumastemra.nl