20.9 C
Haarlem
zaterdag, juni 3, 2023
Home Muziek VPRO Vrije Geluiden podcastserie De componistenkamer

VPRO Vrije Geluiden podcastserie De componistenkamer

0
VPRO Vrije Geluiden podcastserie De componistenkamer

VPRO Vrije Geluiden en NPO Radio 4 presenteren de podcastserie De componistenkamer, een onderzoek naar hoe de componist anno nu zijn werk doet.

Het Beethoven-Haus in Bonn, het Casa Puccini te Lucca: ruimten waar het hart sneller gaat kloppen, omdat de componist er zijn werken schreef. De een in bittere armoede, de ander in redelijke weelde maar allemaal worstelend, hevig verliefd of ten onrechte verlaten, rokend, drinkend, met ambitie en soms lijdend aan syfilis. Dat was toen! Melchior Huurdeman (VPRO Vrije Geluiden) onderzoekt in de podcastserie De componistenkamer hoe de componist anno nu zijn werk doet. Want hoe ligt de componistenkamer er tegenwoordig bij? En wat speelt zich daar allemaal af? Hoe inspirerend moet en mag de ruimte zijn? Moet het potlood altijd op dezelfde plaats liggen? En waarom haalt de ene componist zoveel inspiratie uit een bak met stenen en verheerlijkt de ander het uitzicht? Die laatste mijmert wat en zet zo het creatieve proces in gang.
In deze podcastserie gaat Melchior Huurdeman op bezoek bij levende componisten in de woningen van nu. Met onder andere componisten Jacob ter Veldhuis, Joep Franssens, Anthony Fiumara en Peter-Jan Wagemans.

Mens achter de noten

Melchior: ‘Ik heb voor deze componisten gekozen omdat hun muziek mij raakt en omdat de mens achter de noten mij intrigeert. Ik volg ze al vele jaren en ze zijn allemaal in leven. Na mijn hobby componistenhuizen bezoeken (Beethoven, Chopin en Liszt) werd het een keer tijd dat ik bij levende componisten zou aanbellen. Mijn nieuwsgierigheid: past die ruimte ook bij het gevoel wat ik altijd heb gehad bij het beluisteren van hun muziek?’

  • Aflevering 1:
    Voor het raam in de werkkamer van componist Jacob ter Veldhuis liggen stenen in vele kleuren en vormen. Even die stenen in zijn hand nemen voor hij gaat schrijven, helpt. Ze maken hem rustig. “Ik ben een gevoelige man…een dromer.”
  • Aflevering 2:
    In de werkkamer van Joep Franssens staat een beest van een piano. Op zijn geliefde instrument de partituur van zijn meest succesvolle compositie ‘Harmony of the Spheres’. Franssens schreef veel stukken voor een onbereikbare geliefde. “Al dat verdriet heeft me gelukkig wel veel mooie noten opgeleverd.”

Online op alle podcastplatforms iedere donderdag vanaf 29 oktober om 18.00 uur, 6 afleveringen.

Over de maker

Melchior Huurdeman is een Nederlands redacteur en presentator van muziekprogramma’s op radio en televisie. Na zijn studie klassiek piano schreef hij voor het muziekblad Entr’acte en was hij gedurende twee jaar redacteur van de Volkskrant. In 1993 volgde een overstap naar de VPRO, waar hij van 1994 tot 2000 eindredacteur was van het programma Reiziger in Muziek. Daarna presenteerde hij als opvolger van Hans Flupsen Vrije Geluiden op NPO 1 waar hij tevens van 2010 tot 2018 eindredacteur van was. In 2011 ontving hij voor dit programma de Jazz Media Award. Voor de VPRO maakte Huurdeman programma’s als Moondive, RAM, North Sea Jazz en Ring des Nibelungen. In door hem gemaakte documentaires stonden Rogier van Otterloo, Klára Würtz en de pianosonate in b van Liszt centraal.

Over VPRO Vrije Geluiden:

VPRO’s Vrije geluiden in eigen woorden: ‘De traditie is groot. Sinds 1989 biedt de VPRO betrokken muziekliefhebbers een vast onderkomen. Aanvankelijk met het programma Reiziger in muziek, het wekelijkse televisieprogramma van muzikale veelvraat Han Reiziger. Rond de eeuwwisseling werd het programma klaargestoomd voor een nieuw millennium. Onder de nieuwe naam Vrije Geluiden werd het programma het vlaggenschip van de muzikale voorhoede. Een programma dat zich nooit vastbeet in een vaste formule of muzikale kaders. Nieuwe muziekstromingen werden altijd omarmd en de redactie verliet geregeld de studio om oren en ogen de kost te geven op avontuurlijke festivals als Le Guess Who?, November Music, Wonderfeel en Into The Great Wide Open. Camera’s en opnameapparatuur werden natuurlijk meegenomen. Op NPO 1, NPO Radio 6, later NPO 2 Extra, NPO Radio 2 Soul en Jazz, en op Radio 4, werden en worden op soul- en jazzgebied en in het klassieke repertoire de grenzen verkend en nieuwe avonturen hoorbaar gemaakt’.

Vrije Geluiden radio

  • Zaterdag om 23.00 uur op NPO Radio 4
  • Zondag om 23.00 uur op NPO Radio 4

website VPRO Vrije Geluiden alhier.