13.9 C
Haarlem
dinsdag, mei 30, 2023
Home Hi-Fi Estelon bestaat 10 jaar, tijd voor een update

Estelon bestaat 10 jaar, tijd voor een update

0
Estelon bestaat 10 jaar, tijd voor een update

Estelon viert het tienjarig jubileum door een update van de Classic Collection, met daarin nu zes Mk II-modellen.

Het in Estonia gevestigde Estelon bestaat alweer tien jaar. Een mooie mijlpaal die zonder twijfel reden is tot een feestje. Tegelijkertijd was het ook weer eens tijd voor eigenaar, oprichter en hoofdtechnicus Alfred Vassilkov om naar een upgrade van de bestaande speaker-series te kijken. Na noeste arbeid zijn nu zes nieuwe Mk II-modellen in de Classic Collection te vinden. Behalve dat de speakers een opgefrist uiterlijk hebben, is er ook technisch een en ander aangepast. Zo zijn nieuwe crossover-filters ontwikkeld voor alle modellen, en moet de nieuwe interne bekabeling van Kubala-Sosna garant staan voor een nog weer beter geluid.

Zes modellen

De nieuwelingen uit de Estelon Classic Collection op een rijtje:

  • X Diamond Mk II, voorzien van een nieuw type Accuton 25 mm diamond tweeter waarvan het frequentiebereik doorloopt tot 60 kHz en al even nieuwe Furutech connectors (ook ingezet bij alle andere Mk II-modellen, trouwens).
  • XB Diamond Mk II (zie foto bovenaan dit artikel), met een compleet vernieuwd lagetonen crossover filter en voorzien van onder meer door Estelon ontworpen matzwarte vloer-spikes of – uitwisselbare – platte voeten.
  • XB Mk II, voorzien van onder meer donkergrijze drivers die mooi aansluiten bij de roestvrijstalen vloerspikes (of platte voeten).
  • XC Diamond Mk II, deze statiefspeakers zijn voorzien van een nieuwe Accuton diamond tweeter, terwijl – net als bij de andere modellen – een vernieuwd crossover filter met daarin onder meer zilver-goud oliecondensatoren en weer de Kubala-Sosna puur koper-bekabeling is ingezet.
  • XC Mk II, gewapend met onder meer een nieuwe Accuton keramische tweeter die moet zorgen voor een snellere en meer realistische geluidsweergave.
  • YB Mk II, nu ook verkrijgbaar in een op marmer gebaseerd composietmateriaal (hetzelfde als in de X-serie), die trillingen minimaliseert en voor de puurste geluidsreproductie met verbeterde kwaliteit en micro-dynamiek garant moet staan.

Het volledige (Engelstalige) persbericht met informatie over de jubileumupgrade van de Estelon Classic Collection kunt u hier nalezen.