Bang & Olufsen brengt 4000c platenspeler weer tot leven

1
Bang & Olufsen

Het Deense Bang & Olufsen brengt de toch wel legendarisch te noemen 4000c platenspeler weer tot leven. In een zeer gelimiteerde oplage en op bijzondere wijze.

Om te beginnen zijn er maar 95 exemplaren van de ‘nieuwe’ Bang & Olufsen 4000c beschikbaar, waarbij de 95 verwijst naar het 95-jarig bestaan van de fabrikant. Wat de 4000c bijzonder maakt is dat elk van deze speciale edities een volledig gerenoveerde platenspeler van weleer betreft. Daarvoor is niet alleen een uitgebreide en grondige restauratie annex renovatie uitgevoerd, waarbij de spelers tot op het laatste schroefje uit elkaar zijn gehaald en gereinigd. Ook zijn onderdelen aan de huidige stand der techniek aangepast, waarbij u moet denken aan een nieuwe voorversterker. Handig, want daardoor koppelt u de 4000c aan elke moderne actieve luidspreker of versterker. Verder is de speler volledig opnieuw ingeregeld en afgesteld. Nieuw is verder het handgemaakte houten frame.

Alleen in Europa

Aardig detail is verder dat de Bang & Olufsen 4000c – overigens vormgegeven door Jacob Jensen – in dezelfde fabriek is gerenoveerd als waar hij ooit in de jaren zeventig van de vorige eeuw nieuw geproduceerd werd. De 95 opeenvolgend genummerde exemplaren zijn vooralsnog alleen in een selectie van Europese Bang & Olufsen Stores verkrijgbaar. U betaalt voor deze gelimiteerde uitvoering een bedrag van €10.000. Dat is inclusief element, platenborstel in handgemaakt leren tasje, voedingskabel met gevlochten textielmantel, en 5-pin DIN signaalkabel, een phono/line-verloopkabel, handleiding en een herdruk van de 4002 ontwerpgeschiedenis.

1 REACTIE

  1. Mijn vader heeft deze speler vroeger gehad.
    Prachtig apparaat, maar €10.000 voor wat in feite een tweedehands ‘refurbished’ artikel is vind ik wel wat veel van het goede.
    Grootste nadeel van deze speler was/is dat je afhankelijk bent van pick-up elementen van B&O.
    Je kunt niet kiezen uit andere merken.
    Sony en Revox maakten later draaitafels, afgeleid van dit ‘tangentiale’ concept. Daar pasten zover ik weet wel standaard genormeerde pick-up elementen in van bijv. Stanton, Shure en Pickering.