11.6 C
Haarlem
woensdag, mei 31, 2023
Home Personal Audio Mobiele spelers iOS gemiddeld volume instellen

iOS gemiddeld volume instellen

0
iOS gemiddeld volume instellen

Voor een ieder die regelmatig in de auto naar zijn of haar via Bluetooth of een kabeltje gekoppelde iPhone naar muziek luistert, een handig volumetipje voor iOS.

Als u via iOS naar uw iTunes muziekcollectie luistert en u hebt een afspeellijst gemaakt met tracks van verschillende albums, ontstaat er soms een irritant probleem. De ene track klinkt nagenoeg ‘fluisterzacht’, terwijl het volgende nummer op stadionvolume uit de speakers knalt. Toegegeven: dat houd je wel wakker tijdens een lange en saaie rit. Maar tot echt luisterplezier leidt het ook weer niet. Anderzijds wilt u die dynamiek in volumeverschillen tussen verschillende tracks wellicht juist weer graag behouden bij luisteren via een hoofdtelefoon of hifi-set in huis (denk aan klassiek). iOS – Apple’s mobiele besturingssysteem – biedt daarvoor een praktische oplossing middels een schakelaar!

Geluidscontrole

Start de app Instellingen van iOS en tik hierin op Muziek. Scroll helemaal naar beneden op het geopende paneel tot aan het kopje AFSPELEN. Zet u daar de schakelaar achter Geluidscontrole aan, dan worden alle tracks in een afspeellijst op min of meer hetzelfde gemiddelde niveau afgepeeld. Let op: dit is niet de gevreesde compressie die u hier aanzet, maar gewoon echt een automatische volumeberekening voor een serie tracks. Uitzetten van de schakelaar behoudt de verschillen juist. Dat is trouwens ook ideaal voor als het volume niet echt omhoog te schroeven is bij het luisteren via een koptelefoon. Uitzetten biedt dan meer ademruimte richting een hoger volume. Veel streaming-apps bieden trouwens ook een dergelijke aan- en uitschakelbare automatische volumeregeling, kwestie van eens in de settings duiken! En dat geldt dan niet alleen voor iOS, maar ook voor Android en andere al dan niet mobiele besturingssystemen.