11.6 C
Haarlem
woensdag, mei 31, 2023
Home Hi-Fi Nieuwe EU-regels betreffende (China) import

Nieuwe EU-regels betreffende (China) import

8
Nieuwe EU-regels betreffende (China) import

Bestelt u regelmatig spullen in China, dan is het goed om te weten dat daar vanaf 1-1-2021 BTW-afdracht  binnen de EU verplicht wordt. Ook als een pakket een waarde heeft van anderhalve Euro.

Elektronica rechtstreeks in China bestellen wordt vanaf 1 januari een heel stuk duurder. Vanaf dat moment moet u als ontvangende partij van spullen besteld in landen van buiten de EU BTW betalen. An sich wás dat natuurlijk al zo, alleen gold dat voor bedragen tot een waarde van €22. Lange tijd is oogluikend toegestaan dat Chinese leveranciers pakketjes met de bekende term ‘gift’ of ‘sample’ verstuurden. Makkelijk ook voor de douane, want er komen heel wat kleine onderdelen uit het verre oosten; nagenoeg ondoenlijk om dat allemaal na te lopen. Laat staan om een correcte waarde in te schatten. Kortom: u kunt voor vervelende verrassingen komen te staan. Als u bijvoorbeeld een weerstand van 1 cent bestelt en het pakket wordt onderschept dan kan zomaar ineens een paar Euro aan kosten in rekening worden gebracht. Onder meer jammer voor ‘makers’ die veel goedkope elektronische componenten uit China haalden.

Hogere prijzen in ‘t verschiet

De nieuwe wetgeving is destijds bedacht door de EU ‘ter bescherming van de interne markt’. Punt is natuurlijk alleen dat we binnen de EU nog maar verdraaid weinig fabrikanten hebben die de genoemde weerstanden fabriceren, of vele andere elektronische onderdelen en modulen. Het lijkt dan ook vooral een manier om op een makkelijke manier extra geld te verdienen. Er is een manier om de ellende te ‘omzeilen’; namelijk door gebruik te maken van binnen de EU gevestigde pakhuizen. En die zijn er inmiddels wel opgezet door ‘de Chinezen’. Toch zien we wel dat de prijzen bij Europese handelaren flink omhoog aan het gaan zijn. Zij hebben immers geen concurrentie meer te vrezen van China en dus kunnen ze hun onderdelen duurder maken. Triest genoeg zien we vaak precies dezelfde spullen uit China bij handelaren in bijvoorbeeld Engeland of Duitsland verschijnen die ineens drie keer of meer zo duur zijn. Wat betekent dat het geld niet bij EU-fabrikanten terecht komt, maar vooral bij de tussenhandel. Hoe dan ook: pas op met rechtstreeks bestellen vanuit China. Ook nu al, want veel bestellingen daar vandaan worden pas in januari uitgeleverd! Voor meer info, zie bijvoorbeeld deze pagina.

8 REACTIES

  1. UPDATE: de regels zijn voor nu uitgesteld tot 1 juli 2021. Nederland en Duitsland hebben zelfs om uitstel gevraagd tot 1 januari 2022, omdat het belastingtechnisch niet zo makkelijk te regelen is.

    Het is iets dat Brussel graag wil en gehoopt had dat het voor 1 Jan. 2021 geregeld zou zijn. Blijkt dus toch heel veel werk meer te zijn.

    Wordt vervolgd.

  2. Dan wordt het de hoogste tijd dat die “weerstand fabrieken” er weer komen om minder afhankelijk te worden van China………..Ook beter voor het milieu (transport met zwaar vervuilende containerschepen) en voor de Europese werkgelegenheid………

    Muzikale groet!