Samsung rolt binnenkort eerste MicroLED tv uit

0
Samsung

Micro-led’s zijn de toekomst. Ze hebben niet de nadelen betreffende slijtage van OLED’s, en Samsung wil er groots op inzetten.

OLED-schermen ogen mooi. Maar een ieder die een smartphone voorzien van zo’n scherm langere tijd gebruikt heeft, kent ook een van de grootste nadelen van deze techniek: inbranden. OLED’s die lang aan staan, verliezen langzaam aan een deel van hun helderheid. Als dat in een bepaald gebied – denk aan stilstaande tekst of een stationslogo – gebeurt, wordt dat deel donkerder. Dit deel blijft nu ‘doorschemeren’ als de boosdoener allang weg is. Fraaie voorbeelden zijn soms te zien op informatieborden van vliegvelden. De industrie heeft allerlei trucs uit de kast getrokken om dat inbranden te voorkomen. Ook de relatief korte levensduur van OLED’s ten opzichte van reguliere LED’s is enorm verbeterd de afgelopen jaren. Maar toch: een OLED is geen LED. De nieuw micro-LED technologie die in opkomst is, kent wel de voordelen van OLED (diepe zwarten, heldere kleuren en hoge contrasten) maar niet de nadelen van OLED’s. De technologie is nog duur, maar wat Samsung betreft is het mogelijk begin volgend jaar al tijd voor een introductie in de huiskamer.

Aan de prijs

Wel geldt dat die allereerste MicroLED-tv van Samsung vast geen dagaanbieding gaat worden. Met een diagonaal van 110 inch is het een gigantisch scherm dat niet in elke huiskamer gaat passen. Desondanks is het een op consumenten gericht toestel, voorzien van smart mogelijkheden en een ‘5.1-kanaals en OTS Pro’-geluidssysteem. Let wel: ‘t zijn vooralsnog allemaal geruchten. Grappig is verder dat het scherm in vieren gedeeld kan worden, waarbij elk virtueel scherm van 55 inch eigen content kan tonen. Business Korea – die het nieuws bracht – claimt een prijs van $90.000 dollar. Samsung zelf noemt nog geen prijs. In hetzelfde artikel wordt trouwens ook een oprolbaar OLED-scherm aangekondigd. Of het er allemaal echt gaat komen? Afwachten! De boven dit artikel geplaatste foto betreft een persfoto van Samsung.