13.8 C
Haarlem
vrijdag, juni 9, 2023
Home Hi-Fi CES voor het eerst helemaal digitaal

CES voor het eerst helemaal digitaal

0
CES voor het eerst helemaal digitaal

CES – de (ooit) toonaangevende elektronicabeurs in het Amerikaanse Las Vegas, wordt dit jaar geheel online gehouden zonder ‘live’ publiek.

In de jaren ‘90 van de vorige eeuw gonsde het al maanden tevoren op de redacties van de grote computer- en elektronicatijdschriften. Want januari was CES-tijd. Wie mochten er dit jaar op kosten van de baas naar dé elektronica-expo in feeststad Las Vegas? Tuurlijk ging de hoofdredacteur veelal zelve. En de eindredacteur. Plus een paar hoger in de pikorde staande ‘gewone’ redacteuren. CES was waar hét allemaal gebeurde, immers, en daar moest je bij zijn. De opkomst van internet veranderde dat. Van toonaangevend verwerd CES van ‘interessant’ tot ‘och, ja, dat is er ook nog’. Logisch, want al het hete nieuws kon je gewoon online consumeren, vaak al voordat de beurs zelf van start was gegaan. In de VS is de CES nog steeds redelijk groot, daarbuiten beduidend minder. Dit jaar gaat ie – vanwege Covid – geheel online plaatsvinden.

Lekker vanuit de luie stoel meebeleven

Precies die shift naar online-only maakt CES ineens weer interessant. Want het was nog nooit zo makkelijk, goedkoop en veilig om erbij te zijn. Online livestreams zorgen ervoor dat je eventueel heet nieuws in real-time meepakt. En laten we eerlijk zijn: het is ook nog eens goed voor het milieu. Want al dat heen-en-weer- gevlieg voor dit soort evenementen, is dat écht nodig anno 2021…? Kortom: vanaf 11 januari tot en met 14 januari kan de hele wereld live meegenieten met een digitale CES. Ook de duizend deelnemende fabrikanten trekken niet de halve wereld over naar Vegas, ze hebben gewoon een studio in huis opgezet. Verder is er onder meer een exclusief optreden van Billie Eilish, wat de muzikale noot ook afdekt. ‘Helaas’ heeft CES al laten weten dat de CES volgend jaar weer gewoon door moet gaan als real-life evenement.