20.9 C
Haarlem
zaterdag, juni 3, 2023
Home Hi-Fi KEF presenteert nieuwe Uni-Core technologie

KEF presenteert nieuwe Uni-Core technologie

0
KEF presenteert nieuwe Uni-Core technologie

De nieuw aangekondigde Uni-Core-technologie van KEF zorgt voor meer lage tonen in bij compactere afmetingen; een interessante oplossing.

KEF doet best veel eigen rersearch in-house. En de resultaten daarvan zien we regelmatig terug in uiteindelijke producten. Zoals bijvoorbeeld nu de Uni-Core techniek. Hierbij wordt een zogeheten ‘Force Cancelling Driver’ ingezet. Deze concentrisch geplaatste en overlappende spreekspoelen zorgen voor een gemeenschappelijke aansturing. Omdat die spreekspoelen in elkaar schuiven is een kleiner volume van speakers mogelijk; in ieder geval neemt het geheel minder ruimte in dan bij twee volledig losstaande drivers het geval zou zijn. In ieder geval een alleraardigst idee, waaruit maar weer eens blijkt dat er ook aan de aloude luidspreker zelve nog heel wat gesleuteld en ontdekt kan worden. Overigens is de ‘siamees’ gepatenteerd, dus anderen hebben het nakijken (of moeten flink in de buidel tasten voor een licentie).

Nog deze maand eerste product

KEF
De KEF KC62 actieve subwoofer

Het is de bedoeling dat nog deze maand het eerste product op de markt verschijnt met deze siamese basdriver ingebouwd. Naar inmiddels bekend wordt dat de KEF KC62 actieve subwoofer, waar een prijskaartje van €1500 aan hangt. In de woorden van KEF zelve: ‘De ingenieurs van KEF bewijzen met de KC62 dat een subwoofer niet groot hoeft te zijn om ontzettend krachtig te zijn. Met een afmeting van slechts 246 x 256 x 248 mm weet ie toch diepe, lage bas tot aan strakke, lage bas feilloos ten gehore te brengen. Om zowel ongekende prestaties als de voordelen van force-cancelling te leveren, combineert Uni-Core de twee door middel van een enkel motorsysteem met concentrisch en overlappend geordende spreekspoelen. Hierdoor kan de kastgrootte met meer dan een derde worden verkleind, terwijl de driver-excusion gelijk dan wel groter is dan een veel grotere subwoofer; meer output en diepte vanuit minder ruimte’.