20.1 C
Haarlem
dinsdag, juni 6, 2023
Home Home Cinema - Custom Install Netflix regelt betere geluidskwaliteit voor Android

Netflix regelt betere geluidskwaliteit voor Android

0
Netflix regelt betere geluidskwaliteit voor Android

Het heeft even geduurd, maar ook bezitters van een Android-telefoon kunnen nu in potentie genieten van een betere Netflix geluidskwaliteit.

De nu ook onder Android ondersteunde xHE-AAC codec draait alweer een tijdje mee in iOS (het mobiele besturingssysteem voor iPhones). De codec is vooral bedoeld om de verstaanbaarheid in lawaaiige omgevingen te verbeteren. Denk aan een filmpje pakken in de trein naar huis (voor zover dat tegenwoordig nog het geval is) enzovoorts. Daarvoor wordt onder meer loudness genormaliseerd, terwijl tegelijkertijd de dynamiek behouden blijft. Althans, dat is wat we lezen op het tech-blog (zie screenshot bovenaan) van Netflix zelve. Wellicht nog interessanter is, dat xHE-AAC zich ‘aanpast’ aan de haalbare snelheid over een gegeven netwerkverbinding. Wat betekent dat de geluidskwaliteit onderweg bij variabele mobiele verbindingen goed moet blijven.

Vanaf Android 9

Diezelfde adaptieve codecs werden in 2019 al door Netflix geïntroduceerd voor de videocodec. Samen ontstaat nu dus een ‘solide’ geheel dat beduidend minder gevoelig zal zijn voor fluctuaties in de beschikbare internetsnelheid. Enige vereiste om het geheel daadwerkelijk onder Android draaiende te krijgen, is dat een telefoon tenminste Android 9 draait. Het OS ondersteunt de codec dan op systeemniveau. iOS kan sinds iOS 13 overweg met xHE-AAC, terwijl Fire (het mobiele OS van Amazon) de codec vanaf versie 7 beheerst. Kortom: in de meeste gevallen hoeft u geen actie te ondernemen en gaat het vanzelf werken, lekker makkelijk dus.