13.9 C
Haarlem
dinsdag, mei 30, 2023
Home Muziek Album Nieuwe CD-release datum ‘L’ esprit du temps’

Nieuwe CD-release datum ‘L’ esprit du temps’

0
Nieuwe CD-release datum ‘L’ esprit du temps’

Het dynamisch duo Anastasia Feruleva en Frank van de Laar brengt op 26 februari het album L’ esprit du temps uit; verlichting in donkere tijden.

We schreven al eerder over het op springen staande album L’ esprit du temps van Anastasia Feruleva en Frank van de Laar. Inmiddels is de (ietwat gewijzigde) releasedatum bekend gemaakt: 26 februari. Voor het gemak en op herhaling nog even wat informatie over de nieuweling:  “Nu de hele wereld letterlijk en figuurlijk door elkaar wordt geschud, willen wij de mensen bereiken met bijzondere muziek uit een tijd waarin ook alles op losse schroeven stond: de periode na de Eerste Wereldoorlog. Wij willen een artistieke boodschap overbrengen waarin kwaliteit en inhoud centraal staan en niet de vluchtigheid van de sociale media.” (Anastasia Feruleva en Frank van de Laar).

Cello en piano

Anastasia Feruleva (Archangelsk, 1992) speelt cello vanaf haar vijfde jaar. Haar uitzonderlijke talent werd snel ontdekt en bracht haar al vroeg naar concertpodia over de hele wereld. Ze studeerde summa cum laude af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en volgde tevens onderwijs in Berlijn, Lübeck en Madrid. Pianist Frank van de Laar (Laren, 1965) is in brede kring bekend als solist en kamermusicus. Hij studeerde in Amsterdam en Hannover en maakte inmiddels meer dan 25 albums, met toonaangevende interpretaties van Mendelssohn, Schubert en Escher. Als hoofdvakdocent is hij verbonden aan de conservatoria van Amsterdam en Zwolle.

Periode na Eerste Wereldoorlog

De debuut-productie ‘Ballets Russes’ (Gutman Records) van het duo werd buitengewoon goed ontvangen. Bij het high end label TRPTK brengen de musici nu de opname ‘L’esprit du temps’ uit, met muziek uit de periode na de Eerste Wereldoorlog. Componisten als Igor Strawinsky, George Enescu en de zussen Nadia en Lily Boulanger komen voor het voetlicht. De zelden gespeelde ‘Cello sonata op. 26 no.2’ van Enescu vormt in de opinie van het duo een van de hoogtepunten uit het cellorepertoire van de twintigste eeuw. De afgelopen jaren hebben ze dit uiterst verfijnde, gedifferentieerde en complexe werk vaak uitgevoerd, om telkens nieuwe lagen en details te ontdekken. Bijzonder ook is de opname van ‘D’un soir triste’ van Lili Boulanger, een werk dat voornamelijk bekend is in versies voor orkest en pianotrio. Door de vroege dood van de componiste is de derde variant, voor cello en piano, tot op heden onuitgegeven gebleven. Op basis van het originele manuscript is deze door het duo voltooid. Een ware CD-première! Strawinsky’s ‘Suite Italienne’ en de ‘Trois pièces’ van Nadia Boulanger vervolledigen tot slot het beeld, waarmee de geest van de fameuze ‘Salon Boulanger’ in Parijs tot leven wordt gewekt.