14.4 C
Haarlem
woensdag, mei 31, 2023
Home Home Cinema - Custom Install Andoid TV 10 krijgt AV1 (maar alleen nieuwe modellen)

Andoid TV 10 krijgt AV1 (maar alleen nieuwe modellen)

0
Andoid TV 10 krijgt AV1 (maar alleen nieuwe modellen)

Google gaat de nieuwe video-codec AV1 naar Android TV 10 brengen. Maar wel met een restrictie: de codec moet in hardware geïmplementeerd zijn.

Het feit dat Google eist dat AV1 in hardware geïmplementeerd moet zijn, heeft directe gevolgen voor iedereen die nu een Android TV 10-apparaat in bezit heeft. Daar gaat AV1 dan hoogstwaarschijnlijk niet op werken. Wel geldt deze restrictie voor apparaten die op de markt gebracht worden na 31 maart did jaar. Of Google nog een software-versie voor oudere toestellen gaat uitbrengen is niet duidelijk. Maar zelfs als dat zou gebeuren, wordt dat een aanslag op resources en energieverbruik van de cpu in dergelijke systemen.

Oud valt (deels) buiten de boot

AV1 is trouwens ontwikkeld door de Alliance for Open Media, waarvan onder meer Google, Microsoft, Apple, Netflix, Facebook, Nvidia, Samsung, ARM, Intel en Mozilla lid van zijn. An sich een prima ontwikkeling dus, eindelijk een open en breed inzetbare efficiënte codec. Helaas betekent de komst van de nieuweling ook dat een deel van de ‘oude’ apparaten niet overweg zal kunnen met AV1. Of alleen softwarematig wat een grote aanslag op batterijverbruik van mobiele apparaten vormt. Maar ach, dat soort kinderziekten zijn we over een paar jaar wel weer vergeten. Nagenoeg elke totaal nieuw ontwikkelde video-codec kent dit soort problemen. En er staat veel positiefs tegenover, zoals bijvoorbeeld het feit dat ieder apparaat van gerenommeerde merken overweg kan met video(streams) in hoge resolutie. En ook dat u ze zelf kunt schieten. Bovendien is AV1 open en royalty-free. Geen gezeur dus met rechten!