28.3 C
Haarlem
zaterdag, juni 10, 2023
Home Hi-Fi Maak kennis met Veddan

Maak kennis met Veddan

0
Maak kennis met Veddan

Het Doetinchemse Veddan heeft een nieuwe gepatenteerde techniek ontwikkeld waarmee volgens eigen zeggen geluid zo natuurgetrouw mogelijk wordt weergegeven.

Het is altijd leuk als verse ontwikkelingen op audiogebied van eigen bodem komen. Het in Doetinchem gevestigde Veddan heeft – zo laat het bedrijf weten – na jaren van ontwikkeling een volledig nieuwe technologie uitgebracht. We laten Rens Timmermans, Product Manager van Veddan aan ‘t woord: ‘Je zou geen verschil moeten kunnen horen tussen een luidspreker thuis en live muziek.’ Zo opent Rens het gesprek. ‘Dat is iets wat we bij geen enkel systeem hebben mogen ervaren. Elk systeem dat we hebben gehoord had zijn sterke punten, maar ook zwakke. Wij hebben geprobeerd om een nieuw systeem te ontwikkelen waarin we de sterke punten van deze systemen combineren en de zwakke punten elimineren. Veddan is Achterhoeks voor ‘doorpakken’ of ‘doorgaan’, moeilijk om een naam te bedenken die nog toepasselijker is, aangezien het bedrijf al ruim 5 jaar aan het ontwikkelen is’.

Opbouw speaker

Een kleine anderhalf jaar geleden bracht Veddan tijdens een feestelijke avond in het Amphion theater in Doetinchem zijn eerste model uit, de ‘Origin’. Een actief systeem, bestaande uit twee delen. In het onderste deel, een gesloten kast, bevindt zich de 10-inch woofer. Deze is verantwoordelijk voor de lage tonen tot 150 Hz. Ook bevat het onderste deel de door Veddan aangepaste klasse D versterker, DSP en de analoge/digitale verbindingen middels XLR of WiSA. De aanwezigheid van de DSP maakt het mogelijk dit systeem volledig aan te passen aan de ruimte waarin ze staan.

Ultra Fast Membrane

In het bovenste deel bevindt zich, achter een geluid doorlatend rooster, de gepatenteerde technologie. Deze bestaat uit 10 ‘Ultra Fast Membrane’ modules, zó geplaatst dat ze 270 graden rondom uitstralen. Rens: ‘Een gerichte rondstraler. Zo treedt er geen versmering van geluid op, omdat er niet tot nauwelijks reflecties op de achterwand plaatsvinden.’ De UFM modules zijn verantwoordelijk voor het volledige frequentiespectrum tussen 150 hz en 24 kHz. Dit zorgt voor extreem lage vervorming en een uiterst realistische weergave. Tussen beide delen in bevindt zich de opening voor de woofer.

Toekomstplannen

‘We stonden natuurlijk op het punt om onszelf te introduceren bij het grote publiek. Jammer genoeg verloopt dit door de huidige situatie iets anders dan gehoopt, maar stilzitten dat doen we niet’, aldus Rens. Net als ieder bedrijf heeft ook Veddan zijn toekomstplannen om moeten gooien door de huidige corona-crisis. Door onder andere het wegvallen van grote audioshows in binnen- en buitenland is men verder gaan kijken naar andere mogelijkheden om liefhebbers kennis te laten maken met Veddan.

Demo

‘Op dit moment werken we hard aan onze nieuwe demoruimte, zodat we liefhebbers toch kunnen laten genieten van ons systeem’, zo vertelt Rens. Via de website van Veddan kunnen geïnteresseerden zich alvast aanmelden. Wie niet kan wachten kan ook in Den Haag terecht bij Listening Matters. Rens: ‘Hier hebben we een set Origins staan, in combinatie met de Mola Mola Tambaqui DAC en de Grimm MU1 streamer, een ware superset!’