VPRO Muziekstad aflevering 4: Amsterdam

0
VPRO

Komende zaterdag 23.00 uur kunt u op NPO 3 de alweer vierde aflevering zien van VPRO Muziekstad, deze uitzending focust Eva Koreman zich op SMIB uit Amsterdam Zuid-Oost.

Morgen focust Eva Koreman zich in de vierde aflevering van VPRO Muziekstad op SMIB uit Amsterdam Zuid-Oost. Dat is BIMS achterstevoren, straattaal voor de Bijlmer. Dit toonaangevende, alternatieve hiphop-collectief brengt een heleboel muziek uit, maar werkt ook aan kunst, fashion, literatuur en videoclips, en weet op allerlei manieren de jeugd te inspireren. Kees Koenders alias KC is een van de kernleden van het collectief. Muziekstad gaat langs in het tuinhuisje van zijn moeder, waar SMIB ooit begon. Ook bezoeken ze de creatieve broedplek De Kazerne, hun huidige uitvalsbasis. Eva ontmoet Ray Fuego, de gemaskerde frontman van SMIB. In 2018 won hij de 3voor12 Award voor beste album van het jaar met Zwart. Verder treedt rapper Yung Nnelg op, die officieel geen onderdeel is van SMIB, maar veel met de leden samenwerkt.

Over Muziekstad

Van de huiskamerstudio naar de oefenruimte, van de snackbar naar de nachtclub en van het schoolplein naar het poppodium: VPRO Muziekstad vindt de spannendste artiesten in alle windrichtingen. In elke aflevering staat één stad centraal, waar drie artiesten of bands hun lokale scene in kaart brengen. Zij leiden ons rond langs de plekken waar ze hun muziek schrijven, de locaties die vormend zijn geweest en hen inspireren. Ze geven een intiem kijkje in de keuken, en de artiesten treden op in het lokale poppodium. In Muziekstad wordt niet gefocust op de namen die al in elke talkshow aanschuiven, maar juist ook op de spannende underground en de artiesten van de toekomst. In Rotterdam ontmoette Koreman de eigenzinnige popartiesten Froukje en Naaz, in Zwolle onderzoekt ze hoe het eraan toegaat sinds Opgezwolle de handdoek in de ring gooide en in Tilburg duikt ze in de moshpit van de heavy gitaarscene.

VPRO 3voor12 & NPO 3FM

De serie is gemaakt door 3voor12, het platform voor alternatieve popmuziek van de VPRO.
De complete livesessies van de artiesten zijn te zien op: vpro.nl/3voor12
In 3voor12 Radio op 3FM wordt uitgebreid aandacht besteed aan het programma.

Over 3voor12

3voor12 is VPRO’s crossmediale platform voor alternatieve popmuziek op internet, radio, televisie en in de VPRO Gids. 3voor12 verslaat festivals overal in het land en reikt in het najaar de 3voor12 Award uit voor het beste Nederlandse album van de afgelopen 12 maanden. Naast een landelijke redactie heeft 3voor12 17 lokaalsites die aandacht besteden aan hun lokale en regionale muziekscene, festivals, optredens en evenementen.

Muziekstad
wekelijks op zaterdag 23.00 uur, VPRO, NPO 3
website
#muziekstad

Foto bovenaan geschoten door Bibian Bingen.