14.6 C
Haarlem
dinsdag, mei 30, 2023
Home Home Cinema - Custom Install Samsung gaat alsnog voor OLED

Samsung gaat alsnog voor OLED

0
Samsung gaat alsnog voor OLED

Jarenlang was Samsung een fervent criticaster van OLED-schermen. Nu gaat het bedrijf ze inkopen bij aartsrivaal LG. Interessante ontwikkelingen dus.

Samsung ageerde jarenlang tegen OLED. Het wees herhaaldelijk op het uiteindelijk inbranden van dit type beeldscherm, alsmede de snelle(re) veroudering ervan. Deels claims die overigens – afhankelijk van het gebruik – terecht kunnen zijn. En Samsung had makkelijk praten, want zij hadden een – naar eigen zeggen – veel beter alternatief in handen: QD ofwel Quantum Dot-displays. Praktisch probleem is dat fabrikanten nauwelijks de kosten nog kunnen halen uit de in-huis gefabriceerde panelen. Chinezen overspoelen de markt met goedkope alternatieven en daar is eigenlijk niet meer tegenop te boksen. Nu zou Samsung kunnen kiezen uit een Chinese toeleverancier of een A-merk met wat eigen ingrediënten.

Hybride

Het is ‘t laatste waar Samsung blijkbaar voor gekozen heeft. Want uiteindelijk betreft het geen pure OLED-displays die straks ingezet worden. Wat er uiteindelijk bij LG besteld is, is een hybride scherm bestaande uit een combinatie van blauwe OLED’s en rode en groene Quantum Dots. Ongetwijfeld zal daarop een stevige marketing-campagne volgen waarin gesteld wordt dat deze hybride alle voordelen van beide technologieën in zich verenigt. Da’s natuurlijk een wassen neus, want je zou net zo hard kunnen stellen dat het de nadelen verenigt. Hoe dan ook, interessant om te zien dat geboren concurrenten elkaar nu toch nodig blijken te hebben. Wordt ongetwijfeld vervolgd.