12 C
Haarlem
maandag, juni 5, 2023
Home Streaming Audio Streaming Spotify gooit prijzen omhoog in VK

Spotify gooit prijzen omhoog in VK

4
Spotify gooit prijzen omhoog in VK

Spotify heeft de abonnementsprijzen verhoogd in Engeland, iets wat er al duidelijk een tijdje aan zat te komen. Nu maar afwachten wat hier gaat gebeuren.

Hopelijk is het simpelweg een van die vele ‘onverwachte’ bijwerkingen van Brexit (en krijgen ‘wij’ er dus geen last van): de prijsverhoging van Spotify-abonnementen in het VK. Eerder al schreven we over een klantenonderzoek dat de muziekstreamingdienst daar uitvoerde. Met de vraag of klanten bezwaar zouden hebben tegen een duurder abonnement. Blijkbaar heeft ‘t Britse clientele daar geen enkele moeite mee, getuige het feit dat de prijsverhoging inmiddels daadwerkelijk is doorgevoerd. De Engelsen betalen vanaf eind deze maand £1 meer per maand; een Family-abonnement kost zelfs £2 meer.

En de rest…?

Overigens zijn de nieuw vastgestelde abonnementsprijze van de Britse tak van Spotify zo’n 1 to 3 Pond lager dan oorspronkelijk voorgesteld in het klantenonderzoek. Nu is het afwachten wat Spotify gaat doen in andere landen. En of concurrerende muziekstreamingdiensten de verhoging van Spotify aangrijpen om zelf ook eens kritisch naar hun prijsstelling te krijgen. Last but not least is er dan nog het vraagteken betreffende de prijs van de door Spotify beloofde lossless stream. Goedkoper lijkt het allemaal niet te worden, in ieder geval. En dat brengt mogelijk het gevaar van illegale downloads weer terug in beeld bij ‘eindgebruikers’. Want als er straks ook nog eens een verwachte economische crisis aan komt, gaan abonnementen op dit soort niet-essentieel vertier vaak als eerste de deur uit.

4 REACTIES

 1. Verwacht het hier ook maar. Verdienmodellen blijken traditioneler dan we denken. Nu Spotify een vaste kern heeft kunnen ze de prijzen redelijk ongestraft verhogen. Een groot deel is door gewenning loyaler dan ze willen toegeven. Daar maken deze bedrijven optimaal gebruik van.

  De andere kant is wel dat techbedrijven steeds meer moeten investeren in security. Helaas moeten goedwillende mensen betalen voor de kwaadwillende. Ook op dat gebied is dus ook al geen vooruitgang te bespeuren.

  • Het is denk is veel simpeler: het huidige pricing model is verliesgevend. Het komt uit een tijd dat mensen van illegaal downloaden naar een betaald model moesten worden verleid. Ik heb nu een Qobuz account voor 15 Euro per maand en Qobuz maakt geen winst.

   Spotify gaat HiFi aanbieden en dat betekent dat hun streaming kosten gigantisch omhoog gaan (traffic out).

   Laatste earnings rapport van Spotify: https://s22.q4cdn.com/540910603/files/doc_financials/2021/q1/Shareholder-Letter-Q1-2021_FINAL.pdf

   Op een omzet van 2147 miljoen maken ze een operationele marge (dus nog voor afschrijvingen en rente op leningen!) van 14 miljoen. Dat is zo goed als niets, zeker als Eck in de guidance schrijft dat hun operationele kosten harder stijgen dan hun omzet.

   Eeuwig verliesgevend blijven kan niet, dan ga je failliet.