15.2 C
Haarlem
zondag, juni 4, 2023
Home Muziek Album TRPTK CD-release ‘The Boulanger Legacy’

TRPTK CD-release ‘The Boulanger Legacy’

2
TRPTK CD-release ‘The Boulanger Legacy’

Het in Utrecht gevestigde platenlabel TRPTK presenteert de nieuwe CD The Boulanger Legacy’, een eerbetoon aan de zussen Boulanger.

 

Violiste Merel Vercammen studeerde cum laude af aan het Royal College of Music in Londen. Ze won vele prestigieuze prijzen en trad inmiddels wereldwijd op in vele belangrijke concertzalen. In maart 2019 verscheen haar debuutalbum ‘Symbiosis’ (Gutman Records) met pianiste Dina Ivanova, prijswinnares van het Listzt concours. Bij het avontuurlijke TRPTK-label verscheen in september 2019 ‘The Zoo’, met op klassieke leest geschoeide improvisaties. Een originele aanpak die juichende recensies kreeg.

Boulangerie

Dat Vercammen voortdurend op zoek is naar nieuwe uitdagingen, bewijst ze met haar nieuwe TRPTK-productie ‘The Boulanger Legacy’, een thematisch samengesteld album waarin de muziek van Nadia Boulanger (1887-1979) en haar leerlingen de rode draad vormen. “Haar invloed op de muziek van de twintigste eeuw is gigantisch geweest”, vertelt Vercammen. De school, waarvan ze directeur zou worden in Fontainebleau, trok vele Amerikaanse muziekstudenten. Uiteenlopende namen als Aaron Copland, Jean Françaix, Philip Glass, Daniël Barenboim, Elliott Carter en Quincy Jones volgden lessen bij haar. Verwijzend naar haar achternaam, werd er gesproken over de ‘boulangerie’, alsof ze componisten afleverde als broden. Het album bevat onder meer werken van haar zus Lili Boulanger, Gra?yna Bacewicz, Leonard Bernstein en Astor Piazzolla.

Bacewicz en Bernstein

Van de jong overleden Lily Boulanger (1893-1918) zijn de drie stukken opgenomen die ze voor viool en piano schreef, waarbij vooral het expressieve ‘D’un matin de printemps’ (1917) opvalt. De Poolse Gra?yna Bacewicz (1909-1969) geniet in haar geboorteland grote bekendheid en is op het album vertegenwoordigd met haar prachtige ‘Sonata no. 3 for violin & piano’ (1948). Van Leonard Bernstein (1918-1990) is een vroeg, modernistisch, werk opgenomen: de ‘Sonata for violin and piano’ (1979): een variatiereeks waarin hij speelt met vorm.

Uitstapje naar Argentinië

Extra kleur aan dit album geeft ‘Le Grand Tango’ (1982) van de 100 jaar gelden geboren Argentijn Astor Piazzolla (1921-1992), een stuk dat hij oorspronkelijk opdroeg aan de grote cellist Mstislav Rostropovich. Componiste Sofia Gubaidulina maakte er een arrangement voor viool en piano van. Vercammen en pianiste Ivanova lijken in hun bijzondere uitvoering even buiten zichzelf te treden: als geen ander laat het duo de energie van de tango spreken! “Die ritmiek moesten we ons echt eigen maken”, merkt Vercammen op.

Nu mét viool

Het zorgvuldig opgebouwde album wordt afgesloten met het eerste deel, ‘Modéré’, uit de ‘Trois pièces’ van Nadia Boulanger. Melancholieke muziek die oorspronkelijk voor piano en cello geschreven is, maar door Vercammen van een vioolpartij is voorzien.

De nieuwe CD wordt op 30 april gereleased, nog een héél klein beetje geduld dus.

2 REACTIES

 1. Hallo Jaap,

  Kon het mail adres niet vinden zal wel aan mij liggen maar dit nieuws wilde ik jullie niet onthouden.

  ? The HIGH END is postponed from September 2021 to May 2022
  We have decided on this step due to the ongoing impact of the Covid-19 pandemic and after reassessing the current situation. At the moment, nobody can foresee whether an international trade show would actually be able to take place with satisfying results for everyone involved in September. Also the risk of having to cancel the event at short notice is simply too high.
  We deeply regret that all hi-fi fans will now have to wait even longer for the annual industry highlight.
  The world’s leading audio trade show will therefore return to its usual spring timeslot and be held at the MOC Event Center in Munich from May 19 to 22, 2022. The IPS – International Parts + Supply event, which was due to be held alongside the HIGH END, has also be postponed until the new year and will open its doors for the first time on May 19 and 20, 2022.

  Groetjes Peter.