10.7 C
Haarlem
dinsdag, juni 6, 2023
Home Hi-Fi AudioSense Open Baffle nr 2 Reference

AudioSense Open Baffle nr 2 Reference

0
AudioSense Open Baffle nr 2 Reference

AudioSense presenteert een tweede versie van z’n Open Baffle luidspreker, met speciaal voor dit systeem ontwikkelde mid-woofers en voorzien van een MDF basis.

Inmiddels alweer meer dan tien jaar geleden kwam AudioSense uit met het AudioSense’s Open Baffle luidsprekersysteem, de ‘volkomen transparante weergever’. Het verhaal over deze speaker staat beschreven op de site van de fabrikant, alhier om precies te zijn. ‘In die tien jaar zijn er vele, zeg maar ontelbare demo’s gegeven met dit systeem, actief aangestuurd met DEQX. Ook is er twee maal deelgenomen (2012 en 2013) aan de X-fi hifi show in Veldhoven en telkens werd deze speaker erg fraai gevonden vanwege de ‘looks’ en vanwege de ruimtelijkheid en transparantie van het geluidsbeeld. Ook is in de afgelopen jaren is veel ontwikkeld aan luidsprekerunits. Zodoende vond AudioSense het tijd voor een tweede OB-systeem dat een nieuwe referentie moest worden’, aldus de fabrikant.

Inspelen

AudioSense vervolgt: ‘Diverse luidsprekerunits passeerden de revue, om uiteindelijk te komen tot grote 38 cm woofers speciaal voor OB ontwikkeld, prachtige 4” midwoofers met erg weinig vervorming en een diamanten tweeter. Deze tweeter is trouwens ook beschikbaar in een Beryllium uitvoering die bijna net zo goed is maar voordeliger, in AudioSense’s referentie systeem zit echter de beste en dat is de diamanten versie. Dit keer is niet gekozen voor een perspex uitvoering, maar voor MDF. En dan op een manier om U tegen te zeggen, zo solide en stevig dit systeem in elkaar steekt. Een constructie met vrij ademhalende midwoofers in het 6,6 cm dikke front. Vervaardigd door een computergestuurde CNC-freesmachine. De eerste minuten dat er muziek uit dit systeem kwam is weer pijnlijk duidelijk dat zoiets ingespeeld moet worden. Per kwartier is er meer diepte te horen in het geluidsbeeld. De definitieve inregeling heeft zodoende pas na een paar weken plaatsgevonden en het resultaat is een referentiesysteem: de grote broer van het vorige perspex OB systeem. Volgens de fabrikant ervaart een luisteraar deze reference-speaker met DEQX als ‘Een zeer diep en ongekleurd geluidsbeeld. Glashelder en rotsvast. Dynamisch, met autoriteit, met een vanzelfsprekendheid’.

Techtalk

AudioSense legt de voordelen van een open speaker uit: ‘Hoe stevig een traditionele luidsprekerkast ook gebouwd wordt, alleen een open speaker (electrostaat, dipool, magnetostaat etc.) kent geen enkele kastkleuring. Er wordt geen energie opgeslagen en iets later weer afgestraald met geluidsvervorming tot gevolg. Dit goed uitgevoerde OB-systeem klinkt daarom extreem schoon. De luidsprekerunits kunnen vrij ademen, dat wordt duidelijk als je de achterkant van de baffle ziet. In tegenstelling tot zeer grote dipoolsystemen heeft de afbeelding van de muzikanten reële proporties, een symfonie orkest wordt zeer groot afgebeeld een kleine combo blijft daarentegen klein en intiem klinken. Sceptici die niet eerder een dipool hebben beluisterd en geen goede laagweergave verwachten vanwege de akoestische kortsluiting worden positief verrast: de laagweergave is subliem. Dit systeem wordt via een complexe methode ingeregeld. De woofers worden met de MTM in een aparte serie metingen in tijd (fase) gelijk aan elkaar gezet. Alleen dan klinkt de kick van de bassdrum dichtbij de high-hat en staat de contrabassist niet op dezelfde plek als de drummer. Het scheidend vermogen is zeer groot, de beleving van de muziek is daarmee een feest: zeer levensecht.

Maatwerk

Dit OB-systeem wordt door AudioSense als maatwerk gebouwd, wat wil zeggen dat elk speakerpaar apart gefabriceerd en doorgemeten wordt. Wensen ten aanzien van de uitvoering zijn bespreekbaar, zoals bijvoorbeeld een andere kleurstelling en afwerking. De richtprijs voor dit luidsprekersysteem inclusief een DEQX HDP5 is €15.000 per paar. Deze prijs is afhankelijk van de gewenste uitvoering in samenspraak met de klant. Gegevens en adviezen om dit referentiesysteem zelf te bouwen zijn beschikbaar na aankoop van een DEQX.