13.9 C
Haarlem
dinsdag, juni 6, 2023
Home Hi-Fi Fabrikanten Chiptekorten gaan volgens Intel nog wel even duren

Chiptekorten gaan volgens Intel nog wel even duren

0
Chiptekorten gaan volgens Intel nog wel even duren

De wereldwijde chiptekorten gaan volgens Intel nog wel even aanhouden. En dat betekent mogelijk moeilijker verkrijgbare apparaten.

Intel heeft laten weten – zo lezen we in dit bericht op nu.nl – dat de wereldwijde chiptekorten nog wel een tijdje aan gaan houden. De Covid-pandemie is de directe aanleiding tot die tekorten. Ten eerste zijn mensen tijdens lockdowns veel meer elektronische apparatuur gaan kopen, waarbij tegelijkertijd de productiecapaciteit van fabrieken in het verre oosten drastisch werd teruggeschroefd. Omdat de wereld tegenwoordig grotendeels afhankelijk is van goedkope massaproductie in China – zeker als het gaat om chips – zijn de geconstateerde tekorten een langduriger feit. En het zijn niet zozeer de high-end onderdelen die er last van hebben, maar veel meer de reguliere ‘must haves’. Denk aan microcontrollers voor in auto’s, wasmachines, audio-apparatuur en ga zo maar door.

Te afhankelijk?

De ‘chipcrisis’ zal ongetwijfeld ook de aandacht van de politiek op de afhankelijkheid van – met name – China als productieland vestigen. Het is niet handig – understatement – dat het westen afhankelijk is van een land met een niet-compatibel niet-democratisch politiek systeem. Als ‘we’ tenminste een flink deel van de productiecapaciteit van reguliere chips nog in Europa hadden gehad, was het probleem wellicht kleiner geweest. Of in ieder geval beter beheersbaar. Nou ja, dat is koffiedik kijken natuurlijk. Feit is dat u niet vreemd op moet kijken dat er de komende maanden schaarste blijft bestaan en bestellingen van onder meer audio-apparatuur aan vertragingen onderhevig zijn.