16.2 C
Haarlem
woensdag, juni 7, 2023
Home Hi-Fi IFA, toch maar niet dit jaar

IFA, toch maar niet dit jaar

0
IFA, toch maar niet dit jaar

Hoewel de IFA nog maar heel kort geleden vol zelfvertrouwen aankondigde dat dé elektronicabeurs door gaat dit jaar, is het event toch afgeblazen.

Het zát er natuurlijk aan te komen. Vriend en vijand trokken toch op z’n minst een wenkbrauw omhoog toen door de organisatie ervan bekend werd gemaakt dat de IFA dit jaar weer ‘business as usual’ zou worden. Covid? Dat is allang verleden tijd in september, we kunnen er weer helemaal voor gaan! Daarbij even vergetend dat het vaccinatietempo in veel EU-landen nog altijd (soms ver) beneden peil is. En er dus enorme risico’s aan massa-evenementen kleven.

Hebben beurzen en expo’s toekomst?

Uiteindelijk wil de organisatie van IFA blijkbaar toch niet verantwoordelijk zijn voor eventuele ellende. En dus is het evenement voor dit jaar helemaal afgeblazen. Wel moet de expo volgend jaar in z’n gewone vorm gehouden worden, van 2 tot en met 6 september om precies te zijn. Maar feitelijk is ook dat vanzelfsprekend koffiedik kijken, niemand weet hoe de vlag er dan bij hangt. U kunt zichzelf zelfs afvragen of zo’n grote en gecentraliseerde beurs anno 2021 sowieso nog heel zinvol is. Het eventuele nieuws dat er gepresenteerd wordt, staat vaak direct of zelfs al eerder online. Wellicht zou ‘t praktischer zijn als er kleinschaliger, regionale expo’s gehouden worden. Extra voordeel daarvan is dat ook kleinere lokale fabrikanten een kans krijgen hun waar aan te bieden en niet verdrinken in het geweld van de grote en bombastisch uitpakkende bekende namen. Goed voor het milieu ook, want er wordt heel wat afgereisd voor een dagje IFA, High End of soortgelijken. De ooit roemruchte CeBIT bijvoorbeeld, gooide er eind 2018 al – dus nog voor de pandemie – het bijltje bij neer. En dat was eigenlijk vrijwel nergens meer nieuwswaardig. Dat einde was trouwens niet voor niets, want het evenement was nog slechts een vale schaduw van wat het ooit was. Kortom: zijn dit soort expo’s in de 21ste eeuw nog heel zinvol? U kunt het zich afvragen…